Gepofte aubergine, Patlıcan közleme

Gepofte aubergine boven een gasvlam of uit de as van een open vuur

Köz is het Turkse woord voor sintel. Letterlijk vertaald heet een gepofte aubergine

Gepofte aubergine
Gepofte aubergine

eigenlijk ‘gesintelde aubergine’.  In plaats van op een rooster boven een gasvlam leg je de aubergines gewoon direct op het gloeiende houtskool van een open vuur. Dit kan op een goed uitgebrand houtvuur maar ook op de barbecue. Let er dan wel op dat echt alle vlammen uit zijn. Op deze manier kan je ook rode en groene pepers roosteren. In Turkije is dat voordat het vlees geroosterd gaat worden eigenlijk vaste prik bij elke barbecue. Aubergines poffen kan ook in de oven. De schil zal dan niet zwart maar bruin worden. Als liefhebber van de rooksmaak geef ik de voorkeur aan het poffen boven of in een echt vuur.

Zoals je op de foto ziet had ik gewone aubergines. Misschien heb je ze op de markt wel eens gezien, er zijn ook van die korte hele dikke aubergines. Deze houden de Turken speciaal voor dit gerecht want je hebt dan veel meer vruchtvlees. Let er bij de aanschaf wel  op dat ze niet te oud zijn. Hoe minder vocht ze nog bevatten hoe snotteriger het gerecht wordt.

Voordat je de aubergine op het vuur legt vouw je zijn kroonblaadjes open en breekt ze af. Biologische aubergine heeft doornen die lelijk in je vingers kunnen prikken. Kasgroente heeft dit niet. Leg ze in het vuur of op het rooster boven de gasvlam en begin ze vanaf één kant te garen. Het gas hoeft niet te hoog want dan verbrand de schil eerder als dat het vruchtvlees gaar is. Verschuif steeds de aubergine een stukje verder.  Zodra de schil begint te barsten, hij lucht begint te laten ontsnappen en zacht aanvoelt is hij gaar. Wacht niet tot hij invalt en de schil gaat verkolen want dan is hij voor een deel weggekookt en krijg je hem bijna niet schoon.

Wat kan je met een gepofte aubergine doen?

Bereid een saus van knoflook met yoghurt, maak de aubergine op smaak met zout en schep de saus over de groente. Dit wordt ook bij bij de Ali Nazik kebap geserveerd.

Snij een rode paprika of zoete peper in kleine blokjes, brand wat pijnboompitten in de koekenpan en meng deze met zout, zwarte peper en een paar geperste tenen knoflook door de aubergine. Sprenkel er citroensap over, wat olijfolie en granaatappelsaus. Garneren met lekker veel verse basilicumblaadjes.

Gepofte aubergine

Verwarm een beetje olie in een bakpan met antiaanbaklaag. Voeg enkele fijngeperste knoflookteentjes toe en de gezouten gepofte aubergine. Terwijl de groente warm wordt klop je een paar eieren los. Roer deze door de warme auberginepuree en gaar de eieren totdat het gerecht droog is.

De puree is ook te bewaren in een pot in de koelkast. Verwarm de aubergine zoals hierboven staat met zout en knoflook in rijkelijk veel olie. Doe dit warm in een schone glazen pot die je  tot aan de rand vult. Duw met een vork alle lucht er uit, sluit de pot en laat hem op zijn kop afkoelen.

Gepofte aubergine is lekker als dipsaus, zomerse maaltijd of bijgerecht. Pepermuntje of kruidnageltje kauwen achteraf wel vereist.

4 gedachten over “Gepofte aubergine, Patlıcan közleme”

 1. Wat een geweldig idee een website met turkse recepten, je kent er genoeg de een nog lekkerder dan de ander.Trouwens verhalen met al die typische belevenissen uit het turkse leven zou ik ook erg leuk vinden

  Like

 2. Ik zou graag suggesties krijgen van wat je samen eet als complete maaltijd, bv hamsi gebakken aardappelen en roka, ook eenpansgerechten (als die er zijn in de turkse keuken),boerekost ed.Ik zou op jou blog willen kijken en dan daar een complete zooi recepten vandaan halen die ik kan maken en mijn gasten kan voorzetten als ‘echt’ turks eten.

  Like

  1. Ik ben erover aan het denken hoe ik dat het beste in het vat kan gaan gieten met tip eronder, een extra pagina of een categorie. Voorlopig maar eerst de site een beetje vullen zodat je ook daadwerkelijk een menu kan samenstellen van de gerechten die er staan. Goed idee, ik hou het in gedachten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s