Gehaktballetjes uit Izmir oftewel Izmir köfte

Izmir köfte

Izmir köfte
Izmir köfte

Izmir köfte is vrijwel hetzelfde als de köfte güveç die je in die aardewerken ovenschaaltjes in Turkse restaurants geserveerd krijgt. Met name wanneer je eters krijgt is het een gemakkelijk gerecht wat vrijwel iedereen lekker vindt en je van te voren klaar kunt maken.

Je kan het gerecht droog houden, dan doe je er geen tomatensaus in. Vind je het lekkerder om je brood in de saus te dopen of je rijst wat smeuïger te maken doe je  een beetje extra tomatensaus of wat water erbij voordat je hem in de oven schuift. Wanneer je Izmir köfte van te voren klaarmaakt moet je er wel rekening mee houden dat de aardappelen een groot deel van het vocht opnemen. Bij het opwarmen daarna kan het nodig zijn dat je nog een beetje water moet toevoegen.

Bereidingstijd: 1 uur + 40 minuten bak- of opwarmtijd in de oven.

Recept is voor 2 personen

Izmir köfte ingrediënten

250 gram rundgehakt

1 ei

2 teentjes knoflook

klein uitje

beetje paneermeel

zout, zwarte peper

eventueel pimentpoeder

Izmir köfte garnituur

2 flinke aardappelen

8 groene pepers, mogen ook 2 groene paprika’s zijn

4 tomaten of een blik van 250 gram gepelde tomaten op sap

eventueel 1 of 2 uien

olie om in te bakken

zout

eventueel rode pepervlokken

Bereidingswijze Izmir köfte

Maak het uitje en de knoflook schoon en rasp ze fijn boven een kom. Doe het gehakt en de andere ingrediënten er bij en maak gehaktballetjes in de vorm van je vinger. Maak de Izmir köfte iets langer dan je ze hebben wil want ze krimpen tijdens het bakken. Schil de aardappelen en snij ze in dikke platte frieten. Snij de steeltjes van de pepers af en deel ze in tweeën. Gebruik je een groene paprika ontdoe deze dan van zijn steel en zaadlijst en verdeel hem, afhankelijk van de grootte, in 4 of 6 parten.

Zet een bakpan op een warmtebron met plantaardige olie en warm deze voor. Bak de aardappelen snel om en om bruin en leg ze in een ovenschaal. De aardappelpartjes keer je om met een knijper en je hoeft ze niet uit te laten lekken want het aanhangende vet is gelijk voor in de ovenschaal. Je hoeft ze ook niet helemaal gaar te bakken, dat komt wel in de oven. Bak nu de pepers of de paprikapartjes en hier achteraan gelijk de gehaktballetjes. Ook deze laatsten hoeven alleen maar net een kleurtje. Je hebt er meer aan dat de köftes hun vleessap in de oven verliezen in plaats van tijdens het voorbakken.

Snij de tomaten in plakken of in appelpartjes, net wat je lekker vindt en deel, als je er ook nog ui door wilt, de uien in vieren.

Maak in de ovenschaal een mooie compositie van de groenten en de balletjes en bestrooi ze met een beetje zout en eventueel wat pepervlokken. Giet nu de tomatensaus en/of wat water er over en zet de schaal ongeveer 40 minuten in een oven op 180 graden. Onder en bovenverwarming moet je even zelf met jouw oven afregelen. Het gaat er maar om dat het gerecht minimaal een 20 min echt goed pruttelt en de bovenkant er een beetje ‘gegrild’ uit komt te zien.

Voor meer volume passen champignons goed bij dit gerecht en voor een vegetarische versie kan je de gehaktballetjes vervangen door oester- of biefstukzwammen.

Izmir köfte eet je met op zijn Turks gekookte rijst, pirinçpilav en een herderssalade, çobansalata.

Drankadvies: bier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s