Pasta naturel/ Sade Makarna

Pasta naturel

 

Pasta naturel
Pasta naturel

Pasta wordt niet alleen als hoofdgerecht maar heel vaak ook als bijgerecht gegeten. Ze komt dan in de plaats van rijst of bulgur. Gekookte aardappelen zoals wij die eten is in de Turkse keuken niet de gewoonte. Omdat rijst zich niet leent om naast elke groente gegeten te worden kook je voor de verandering pasta naturel oftewel ‘sade makarna’. Sade betekent ‘naturel’ of ‘alleen maar’. Een koffie zonder melk of suiker noemen ze ook ‘sade kahve’.

Met pasta is de benaming naturel eigenlijk niet op zijn plaats want de pasta wordt wel degelijk op smaak gebracht. Afhankelijk van het gerecht wat je er bij serveert kan dat op de volgende manieren:

  • met boter of plantaardige olie en rode pepervlokken
  • met boter of plantaardige olie, rode pepervlokken en tomatenpuree

Nadat je de pasta naturel met een beetje zout hebt gekookt en laat je ze uitlekken in een vergiet. Verwarm vervolgens een flinke hoeveelheid olie of boter in een serveerpan. Wanneer het vet warm is voeg je een paar lepels tomatenpuree toe en roert deze goed los. Onder regelmatig roeren zien je na een minuut of twee dat het water uit de puree verdampt is en ze een lobbige structuur krijgt. Laat nu de tomatenpuree voor ongeveer twee minuten zachtjes garen. Voordat de tomatenpuree aan de bodem van de pan gaat aanzetten doe je de pepervlokken erbij en haal je de pan van de warmtebron. Verbrande pepervlokken geven een bittere smaak daarom voeg je deze pas op het laatst toe.

Stort de uitgelekte pasta over het mengsel en roer alles goed door elkaar. Géén water toevoegen want er mag zich geen saus vormen.

Pasta naturel op deze manier klaargemaakt is onder andere lekker met  spinazie, postelein, wilde groenten of alleen yoghurt met knoflook.

Menutip voor een gemakkelijke dag: Linzensoep van rode linzen, pasta met yoghurt, herderssalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s