Spinazie met ei of yoghurt / Yumurtalı ya da yoğurtlu ıspanak

Spinazie met ei of yoghurt

Spinazie met ei of yoghurt
Spinazie met ei of yoghurt

Spinazie is een smakelijke groente die zich voor verschillende gerechten leent. De Turkse variant is wat groter en dikker van blad maar elk Turks spinaziegerecht kan je net zo gemakkelijk met Hollandse spinazie maken.

Hieronder een manier voor spinazie met ei of yoghurt. Onze Nederlandse smaakpapillen zijn over het algemeen niet gewend aan yoghurt als ingrediënt van een gerecht daarom geef ik de ei-versie er maar gelijk bij.

Bereidingstijd: Yoghurtversie 30 min. en die met ei een minuut of 15 langer. Totdat de eieren droog zijn.

Gegeven recept is voor 2 personen.

Ingrediënten voor spinazie met ei of yoghurt                                                                                  

1 pond schone spinazie

2 tomaten

Spinazie met ei1 dessertlepel tomatenpuree

1 middelgrote ui

2 eetlepels rijst

boter of plantaardige olie

zout en zwarte peper

eventueel knoflook

4 eieren voor de ei-versie

1 soepkom Turkse yoghurt

Bereidingswijze spinazie met ei of yoghurt

Wanneer je diepvries of een pot spinazie gebruikt zal het niet nodig zijn maar Turkse spinazie moet je op de manier van andijvie grof snijden. De stelen kan je gewoon meesnijden, die zijn niet hard. Maak de uit schoon en snij hem in kleine stukjes. Zet een kookpan op een warmtebron en verwarm een beetje olie of boter. Fruit de ui tot hij glazig ziet en voeg de 2 lepels rijst toe. Snij in de tussentijd de tomaten in blokjes en wanneer ook de rijst een beetje glazig gaat  zien doe je de tomaat en de tomatenpuree erbij. Even doorroeren totdat het eerste zuur van de puree af is en het lekker begint te ruiken. Liefhebbers van knoflook kunnen er nu ook 2 fijngesneden teentjes knoflook bij doen.

Doe al de spinazie in een keer bij het ui/tomaat mengsel en roer alles door elkaar. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe en kook het gerecht tot de rijst gaar is. Omdat de rijst uitzet kan het nodig zijn dat je er tussentijds nog een beetje water bij moet doen.

Maak je het gerecht met ei, breek dan de eieren over het gerecht zodra het bijna gaar is. Kijk goed of er genoeg water onder zit want het duurt een minuut of 15 voordat de eieren gaar zijn. Maak met een vork een beetje ruimte in de groente zodat het ei naar beneden kan zakken. Je kan ook de oven voorverwarmen op 200°C graden en het gerecht overdoen in een ovenschaal. Vervolgens gaar je het geheel af in de oven.

Wanneer je het gerecht met yoghurt wilt eten is het lekker om enkele geperste teentjes knoflook door de yoghurt te roeren.

Spinazie met ei of yoghurt is lekker met gekookte pasta en/of brood.

Drankadvies: water

2 gedachten over “Spinazie met ei of yoghurt / Yumurtalı ya da yoğurtlu ıspanak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s