Gözleme zelf maken van kant en klare deeglappen

Gözleme

Gözleme
Gözleme

In Turkije zie je op de menu’s en op de reclameborden dat gözleme een pannenkoek genoemd wordt. Ik ben er tegen om dit gerecht zo te noemen want het lijkt er in de verste verte niet op. Een pannenkoek is een koek gebakken van vloeibaar beslag en een gözleme is een dun uitgerolde deeglap met een hartige vulling. Als je dan iets een pannenkoek moet noemen komt kaygana daar beter bij in de buurt.

De hartige vulling van een gözleme kan overal uit bestaan. Het meest zie je witte kaas met peterselie, gekruid gehakt, gekookte geraspte aardappelen, wilde bospaddestoelen en groenten zoals spinazie en prei. Het is ook lekker om de vullingen met elkaar te mengen. Gözlemebaksters vragen ook altijd hoe je ze hebben wil.

Ondanks dat ik al jaren in Turkije woon, altijd actief meehelp in keukens bij vrienden en familie, heb ik het uitrollen van zo’n superdunne deeglap nooit echt in de vingers gekregen. Na jaren proberen heb ik inmiddels maar geaccepteerd dat het ook nooit wat zal worden op dat gebied en koop ze kant en klaar. En waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Voor een prijs van 5 lira (2 euro) per kg en dat zijn 6 lappen, liggen ze in elke supermarkt, deegwarenwinkel en op weekmarkten. In Nederland vind je ze bij de Turkse winkels.

Op bijgaande foto’s had ik nog 2 deeglappen over van de börek en heb daar 4 stuks gözleme van gemaakt. Omdat mijn koekenpan niet zo groot is als de bakplaat van de Turkse vrouwen pas ik de maat van de gözleme aan op de grootte van de pan. Het onderstaande recept is voor 2 kleine eters of iemand met flinke honger. Gözleme’s zijn ook lekker om koud te eten, je maakt er dus nooit te veel. Deze heb ik nadat ze afgekoeld waren dubbelgevouwen en als lunchpakket aan mijn partner meegegeven.

Bereidingstijd van 4 gözleme’s : 30 minuten.

SANYO DIGITAL CAMERAIngrediënten gözleme

 

2 voorgebakken deeglappen (yufka)

150 gram witte kaas

5-6 takjes peterselie

olie om te bakken

Gözleme bereidingswijze

Snij de peterselie klein en prak ze samen met de witte kaas door elkaar. Haal de deeglappen voorzichtig uit de verpakking en snij ze door de helft. Strooi op een stuk zo groot als je de gözleme wil maken de vulling. Vouw de deeglap dicht en smeer een beetje olie op de bovenkant. Verwarm een koekenpan voor en doe er een klein beetje olie in. Je bakt ze eigenlijk net zo als een Nederlandse pannenkoek of een Turkse kaygana. Leg het deegpakje op de ongeoliede kant in de pan en bak hem in enkele minuten goudbruin. Je zal zien dat hij gaat bollen, dat betekent dat hij ook van boven gaart. Draai de gözleme met een knijper om en maak in die tussentijd de tweede klaar. Bak ze zo alle 4.

SANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERA

Variaties op gözleme vullingen

De gegeven hoeveelheden van onderstaande andere vullingen zijn in verhouding met 2 yufka’s.

* 2 gekookte en geraspte aardappelen, 5 takjes peterselie, zout en peper.

* 100 gr gehakt met een klein uitje even rul bakken. Zout, peper en paar takjes peterselie voor de smaak.

* een had droge gesneden bladgroente, spinazie, snijbiet of dunne prei ringetjes. Combineer met aardappel, geraspte oude kaas of gehakt.

* Gekookte stukjes vlees, kleingemaakt met je vingers, met gefruite paprika, ui en knoflook.

*  Rauwe droge gesneden spinazie met champignons en knoflook.

Let op: Natte  gözleme vulling maakt gaten in de deeglap, houdt ze daarom altijd zo droog mogelijk.

Drankadvies: Ayran (karnemelk)

2 gedachten over “Gözleme zelf maken van kant en klare deeglappen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s