Hartige taart met kaas/ Peynirli tepsibörek

Hartige taart met kaas

Hartige taart met kaas
Hartige taart met kaas

In de grote steden in Turkije is er bijna niemand die nog börek, hartige taart van kaas, maakt van zelfgemaakt deeg. Overal zijn kleine winkeltjes waar ze deegwaren verkopen. Mantı (een pastagerecht), verschillende vormen van pasta, kadayifdraden (zoet gebak) en yufka’s, grote ronde deeglappen heb je er voor het uitzoeken en het kost bijna niets. Daarnaast verkopen ook alle supermarkten de deegwaren en in de grotere zelfs als kant en klaar maaltijd. In Nederland verkopen de Turkse winkels yufka’s en in sommige grotere supermarkten heb ik ze ook al gezien.

Er zijn een oneindig aantal soorten börek. Het onderstaande recept heet peynirli börek en is gemaakt met witte kaas.

Hoeveelheid voor 2 personen.

Bereidingstijd: 45 minuten.

Hartige taart met kaas ingrediënten

SANYO DIGITAL CAMERA3 deeglappen (yufka)

200 gr witte kaas

10 takjes peterselie

1 ei

klein scheutje melk

olie

Bereidingswijze hartige taart met kaas

Snij de peterselie klein en prak ze met een vork door de witte kaas. Klop het ei los in een kom en doe er een scheutje melk en een beetje olie bij. Roer dit goed door elkaar. Vet een ovenschaal in en leg hierin het eerste deeglap. Scheur de tweede deeglap in stukken en leg deze op een luchtige manier, met veel tussenruimte, op de eerste. Schep er met een lepel wat van het eimengsel over en strooi er de helft van de kaas over. Doe met de derde deeglap hetzelfde als met de tweede en schep er een paar keer één a twee lepels eimengsel over. De precieze hoeveelheid is niet aan te duiden. Oefening baart kunst. Te weinig vocht tussen het deeg gemaakt de börek taai en een teveel  aan ei en melk maakt dat het deeg aan elkaar plakt tot  een pappige massa.

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

Op de derde yufka strooi je tenslotte de rest van de kaas waarna je de hartige taart met kaas dicht vouwt met het over de rand hangende gedeelte van de eerste. Smeer met je handen het overslagdeeg steeds in met een beetje eimengsel. Het laatste beetje bewaren voor bovenop zodat de hij een mooi kleurtje krijgt. Bestrooi de börek met çörekotu (zaad van juffertje in het groen) of sesamzaadjes.

Zet de börek voor 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Af laten koelen in de oven. Börek is een paar uur na het bakken op zijn lekkerst.

Dit is hartige taart met kaas maar in pricipe kan je er alles in doen wat je lekker vindt. Zie bij het recept van gözleme voor meer vullingideeën.

Drankadvies: thee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s