Pannenkoek met groente/Kaygana

Kaygana

Kaygana met ansjovis
Kaygana met ansjovis

Kaygana is een gerecht wat ik, in tegenstelli
ng tot de gözleme, wél een Turkse pannenkoek wil noemen. Kaygana is een gerecht uit de kuststreken langs de Zwarte Zee en vegetarisch of met vis te maken.

Het basisbeslag bestaat uit maismeel, bloem ei en melk en wordt aangevuld met groenten, kruiden en eventueel ansjovis.

Ansjovis wordt in het noorden van Turkije heel veel gegeten en van deze kleine visjes kan je het zo gek niet bedenken of er wordt wel een gerecht van gemaakt. De Hamsi, zoals ze in het Turks heet, wordt net in zoete gerechten niet gebruikt. Het aan Omega 3 en fosfor rijke visje heeft de naam dat ze je intelligenter maakt als je er veel van eet . Dat zou de reden zijn dat het volk rond de Zwarte Zee veel slimmer is dan de Anatoliër. De mensen van de Zwarte Zeekust zelf zijn overigens de enigen die dat beweren.

In Nederland is ansjovis geen algemeen verkochte vis. Ik denk dat je echter ook heel verse of gerookte sprot kan gebruiken. De visjes gaan gefileerd en in stukjes gesneden in het beslag. Als je geen verse vis kan vinden is een blikje gezouten ansjovis ook lekker. De zoute bite geeft juist een stevige bite aan de kaygana. Als ik geen Hamsi heb gebruik ik ook wel eens een blikje tonijn. Het gaat immers maar om de vissmaak.

Bereidingstijd voor 8 kleine koeken: 1 uur

Hoeveelheid is voor 2 personen.

Kaygana 2Kaygana ingrediënten

1 mok tarwebloem

1 mok maisbloem (geen maizena)

3 eieren

melk zoveel als nodig isKagana 3

zout (pas daarmee op als je blik ansjovis gebruikt)

1 bosje peterselie

1 dunne prei

boter om in te bakken

Kaygana bakken

Snij de peterselie klein en de prei in dunne ringen. Maak een beslag van de ingrediënten. Bak de pannenkoekjes op een laag vuur. Kaygana is niet te vergelijken met een gewone pannenkoek. De groente en het beslag moeten de tijd hebben om te garen. Maisbloem verbrandt sneller dan tarwebloem en voordat je het weet is de buitenkant te donker terwijl hij binnenin nog nat is. De koek pas omdraaien als de bovenkant echt helemaal droog is.

Als je niet van prei houdt kan je deze ook weglaten. Op de bovenste foto  zie je dat er alleen peterselie en ansjovis gebruikt is en de onderste foto is alleen met groente.

Ik maak ze zelf ook vaak met alleen groente, liefst dan wilde groenten zoals spinazie, klaproosblad, ganzevoet of snijbiet omdat die zo lekker zacht zijn.

Dit gerecht is lekker als tussendoortje of als aanvulling op een soep wanneer je geen zin hebt om te koken..

Eén gedachte over “Pannenkoek met groente/Kaygana”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s