Pompoenpitten/Kabakçekirdeği

Pompoenpitten

Pompoenpitten
Pompoenpitten

Noten, zaden en pitten behoren door hun hoge gehalte aan essentiële vetzuren en mineralen tot de meest voedzame plantaardige voedingsmiddelen die we kennen. Het kan misschien als grootspraak overkomen maar elke dag een kleine hoeveelheid pompoenpitten zorgt ervoor dat je gezond en vitaal blijft. Om je lichaam ten volle te laten profiteren van pompoenpitten eet je ze het best ongebrand en niet gezouten of gezoet. Naast dat de pompoenpit een lekkere smaakmaker en snack is heeft ze ook een medicinale werking. Zo worden bepaalde stoffen van de pompoenpit gebruikt bij de productie van medicijnen voor de prostaat en bij inslaapproblemen.

In Turkije worden pompoenpitten veelvuldig gegeten als tussendoortje. Als snack is ook daar de pompoenpit misschien niet zo populair als de zonnebloempit maar als voedingsbron vele malen gezonder. Het enige waar we bij hoge consumptie mee op moeten letten is het hoge caloriegehalte. Drie tot vier maal per week enkele lepels door de maaltijd of een handje als tussendoortje kan geen kwaad maar zouden we elke dag een flinke hoeveelheid pompoenpitten eten kan dit leiden tot ongewenste vetopslag in ons lichaam.

Heilzame werking van pompoenpitten

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) noemt Zink als een van de mineralen die we beslist niet mogen verwaarlozen. Eén handje pitten van de pompoen bevat twintig keer onze dagelijkse behoefte. Zink draagt ertoe bij dat we genoeg weerstand opbouwen, we goed kunnen slapen, horen en ruiken en ons geheugen behouden blijft. Een tekort aan zink kan ertoe leiden dat we ons slap en moe voelen, last van griepverschijnselen krijgen en in het ergste geval kan het tekort onverklaarbare depressiesymptomen tot gevolg hebben.

Rond het jaar 1900 waren pompoenpitten een veel voorgeschreven medicijn bij een vergrote prostaat. Onderzoek in oze moderne tijd heeft uitgewezen dat dit geen fabeltje is. Pompoenpitten zijn rijk aan phytosterol, een stof die vergroting van de prostaat tegengaat. Andere werkzame stoffen in de pitten zouden voorkomen dat Testosteron omgezet wordt in Dihydrotestosteron. DHT wordt gezien als een van de boosdoeners van prostaatvergroting.

Het natuurlijke aminozuur Tryptofaan is eveneens een stof die ruim aanwezig in pompoenpitten. Tryptofaan ons welbekend als hulpmiddel bij inslaapproblemen. Probeer het zelf maar eens uit wanneer je slaapproblemen hebt. Neem twee tot drie uur voor het slapen gaan een handje pompoenpitten en je zal merken dat je beter tot rust komt. Tryptofaan heeft namelijk als eigenschap dat het je Serotonine en Melatonine in balans brengt.

Pompoenpitten als hulp bij afvallen

In veel slankprogramma’s word de pompoenpit aangeprezen als het wondermiddel om af te vallen. Dit kan misleidend zijn omdat, zoals eerder opgemerkt, je bij consumptie van hoge hoeveelheden juist van aan kan komen. De oorzaak ligt in het hoge percentage eiwitten. De pompoenpit is een regelrechte eiwitbom en ook de reden dat je op een handje pitten een hele poos geen honger zal krijgen. Ervan uitgaande dat een handje pitten 30 gr weegt betekent dat als gauw 125 calorieën. Wanneer je wilt afvallen met pompoenpitten is een hoeveelheid van 15-20 gram per dag echt het maximum.

Waarom pompoenpitten zo gezond zijn

Het regelmatig eten van pompoenpitten houdt het zo belangrijke magnesiumgehalte in ons lichaam op peil. Magnesium is nodig voor een goed hartritme, een evenwichtige bloeddruk en zorgt voor sterke botten. Een handje pitten voorziet ons voor 20% in onze dagelijkse Magenesiumbehoefte. Wanneer we dagelijks gezond eten zullen we niet snel een tekort aan magnesium hebben maar wanneer we boven de 60 zijn, een antibioticakuur gehad hebben of medicijnen tegen kanker slikken kan een steuntje in de rug soms noodzakelijk zijn. Andere Magenesiumhoudende voedingsmiddelen zijn: amandelen, pinda’s, soja, granen en spinazie.

In onbewerkte vorm zijn pompoenpitten een van de voedingsmiddelen die het hoogste gehalte aan Omega3 vetzuren bevatten. Ons lichaam zelf kan geen Omega3 aanmaken, we zijn daarom genoodzaakt dit uit onze voeding te halen. De meest bekende Omega3 bronnen zijn vis en schelpdieren maar ook producten als lijnzaad, walnoten, sojabonen en olijfolie zijn goede Omega3 leveranciers. Omega3 hebben levert een belangrijke bijdrage bij het tegengaan van botontkalking en geheugenverlies.

Na oesters en lever staan pompoenpitten op nummer 3 van voedingsmiddelen met het hoogste gehalte aan ijzer. IJzer zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes zodat ons lichaam ten volle kan profiteren van de ingeademde zuurstof. Een tekort aan ijzer geeft zoals bekend bloedarmoede met alle vervelende gevolgen van dien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s