Pizza broodjes/ Piza Poğaça

Pizza broodjes

Pizza broodje
Pizza broodje

In Turkije zie je niet zoveel verschillende broodsoorten bij de bakker als bij ons. Kleine snackbroodjes als pizza broodjes des te meer. Ik bijt de spits af met de kleine broodjes met een pizzavulling. Je ziet ze echter ook met alleen kaas, olijven, gekookte aardappel of met iets zoetigs als appel of chocoladepasta erin verwerkt. Het een of het andere deeg maakt ook uit. Soms zijn de broodjes bladerdeegachtig en soms lijken ze wat meer op echt brood.

 

Deze broodjes krijgen door de manier van het deeg invetten en oprollen een laagjesstructuur zonder dat je het echt bladerdeeg kan noemen. Je kan hiervoor dus geen kant en klaar diepvriesbladerdeeg gebruiken. Dan wordt het meer gebak en dat is niet de bedoeling. Pizza broodjes moeten toch wel, net als brood, een bepaalde veerkracht hebben.

De hoeveelheid van het recept is genoeg voor ongeveer 12 broodjes maar dat ligt er ook een beetje aan hoe groot dat je ze maakt.

Bereidingstijd: ± 1½ uur

Pizza Broodjes deeg

Sebzeli pogaca 39 waterglazen bloem

3 waterglazen lauwwarme melk

1 waterglas olie

3 eetlepels suiker

2 eieren

1½ dessertlepel zout

1½ dessertlepel korrelgist

125 gr. gesmolten roomboter om het deeg in te smeren

Pizza broodjes vulling

Sebzeli pogaca 2Plakjes Turkse sucuk of sosis (kan ook chorizo of knakworstjes)

gepelde en in plakjes gesneden verse tomaat

zwarte olijven zonder pit

1 á 2 in dunne ringetjes gesneden groene peper

Indien gewenst wat gekookte maïs uit blik

Pizzasaus of andere tomatensaus. Net wat je lekker vindt.

Pizza broodjes bereidingswijze

Los eerst de gist en de suiker op in de lauwe melk. Meet de bloem af en zet die klaar. Scheid één van de twee eieren en hou een eigeel apart. Dit gebruik je later bij het afstrijken. Doe, als de gist opgelost is het mengsel in een grote mengkom of een teiltje, je moet gemakkelijk met twee handen kunnen kneden. Zodra dit opgelost is voeg je de olie het het 1½ ei toe. Roer met een hand alles door elkaar en begin langzaam, beetje bij beetje alle bloem erdoor te kneden. Hier geef ik 9 waterglazen aan maar de precieze hoeveelheid hangt ook af van de kwaliteit van de bloem. Van goedkopere bloem zal je misschien iets meer nodig hebben. Op den duur ontstaat er een homogeen deeg dat niet meer aan je handen plakt. Kneedt nu nog 7 minuten door.

Dek het deeg af met een doek of plastic folie en  laat het op een warme plaats 30 min. rijzen. Wanneer de deegbal tot 2 maal zijn originele grootte heeft bereikt is hij goed. Maak in de tussentijd de vulling gereed en smelt de 125 gram roomboter. Zodra het deeg gerezen is kneedt je het het lichtjes door, zodat het gas uit het deeg kan ontsnappen en maak er bolletjes ter grootte van een mandarijn van.

Rol een deegbolletje zo dun mogelijk uit met een deegrol of een kleine ‘oklava’ (stok om deeg mee uit te rollen) en smeer er met een boterkwastje wat van de gesmolten boter op. Rol nu het ingevette lapje op tot een lange sliert. Deze rol je vervolgens horizontaal op zodat het de vorm van een  kleine bolus krijgt, zie foto. Leg het deegbolletje op een bablik met bakpapier.

Wanneer je alle bolletjes zo hebt voorbewerkt is het de van het insauzen gekomen. Druk de deegbolletjes iets in met je vinger er smeer er met de achterkant van een dessertlepel een beetje van je gewenste saus in. Leg er de plakjes worst, olijven, peper en eventueel de maïs op. Druk ze lichtjes aan zodat het deeg zich om de vulling heen kan bakken. Het geeft niet dat je nu in het midden een putje krijgt, zo blijft de vulling beter liggen.

Verwarm de oven voor op 170 °C en roer intussen een beetje olie door je apart gehouden eigeel. Met een kwastje smeer je nu de deegranden in voor een mooi bruin kleurtje. De baktijd kan per oven verschillen maar over het algemeen is een baktijd van 15-20 minuten wel voldoende. Ze moeten in ieder geval een mooi goudbruin kleurtje hebben.

Pizza broodjes kan je goed in de vriezer bewaren, het geeft dus helemaal niet dat je er meer hebt dan je opkan. Als je ze uit de vriezer haalt laat je ze eerst ontdooien, niet in het plastic maar in de open lucht en daarna even op 150°C in de oven oppiepen.

Drankadvies: Turkse thee natuurlijk!

images                 Sosis börek

Hierboven twee variaties die je kan maken. De rechter zijn met sosis (turks knakworstje) en de linker zijn met witte kaas en peterselie of dille. Hier is het deeg niet extra dun uitgerold en wordt er ook geen extra boter opgesmeerd. Hetzelfde deeg maar dan zonder het bladereffect.

 

 

 

2 gedachten over “Pizza broodjes/ Piza Poğaça”

    1. Rond de 200. Pin je niet vast op details in maatvoeringen tijdens het koken. De hoeveelheid vocht benodigd voor deeg hangt ook af van de kwaliteit van je bloem. Neem gewoon eerst wat minder, als je denkt dat iets op een bepaald moment teveel is en voeg daarna zo nodig bij.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s