Bloemkool in een jasje / Karnabahar pane

Bloemkool in een jasje

Bloemkool in een jasje
Bloemkool in een jasje

Het is iets heel anders dan we gewend zijn maar bloemkool in een jasje  is verrassend lekker. Je kan ze bij de borrel eten met een mosterddipsausje of bij de Turkse rakıtafel. Soms zijn de gebakken bloemkoolroosjes ook onderdeel van een gemengde schotel met meerdere gepaneerde en gebakken groentes. Men serveert er dan yoghurt met knoflook bij.

De bloemkool  bakken is even werk en je vet wordt er behoorlijk vuil van maar het is zeker de moeite waard om een keertje te maken. Je frituurt ze echter beter niet in de frituurpan omdat A, je vet in een keer verpieterd is en B, het Nederlandse frietvet afbreuk doet aan de Turkse smaak.

De exacte hoeveelheden weet ik niet voor dit recept, je moet maar een beetje gokken. De hoeveelheid hiernaast op de foto is voor ongeveer 2 personen.

Bereidingstijd: 45 minuten

Bloemkool in een jasje, wat heb je nodig

klein of een half bloemkooltje

bloem

2 eierenKarnabahar gekookt

bruisend mineraalwater

zout

paar takjes peterselie

olie om in te bakken

Bloemkool in een jasje bakken

Karnabahar beslagSnij de bloemkool in kleine roosjes en blancheer ze tot ze beetgaar zijn Maximaal een minuut of drie anders worden ze te zacht en kan je ze niet meer goed door het beslag halen. Laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet. Maak in de tussentijd een dik beslag van de bloem, de 2 eieren, het zout, de fijngesneden peterselie en het mineraalwater. Het mineraalwater zorgt ervoor dat je deeglaagje wat luchtiger is. In plaats van zout en peterselie kan je ook bouillon of aardappelkruiden nemen. Hoe dikker je het beslag maakt hoe meer er aan de bloemkool blijft hangen.

Verwarm laag olie van een centimeter of 3-4 in een klein pannetje en verwarm dat. Wanneer een druppel beslag als een oliebol begint te bruisen zodra je hem in het warme vet laat vallen is je olie op temperatuur. Doop de bloemkoolroosjes een voor een voorzichtig in het beslag en laat ze, zonder te veel beslag te lekken, meteen in de hete olie zakken. Bak je in enkele minuten rondom goudbruin. Laat de bloemkool in een jasje uitlekken op keukenpapier. Maak met een schuimspaan tussendoor de olie schoon, de verbrande stukjes beslag geven namelijk een bittere smaak aan de olie.

Als je de olie niet te heet maakt of te lang doorverwamd hebt kan je ze best nog een keer gebruiken voor andere bakgroenten of vis. Wel eerst de deegrestjes eruit zeven.

Bloemkool in een jasje is lekker als snack of onderdeel van een mezetafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s