Şakşuka / Gebakken groenten met tomatensaus

Şakşuka

Şakşuka
Şakşuka

Şakşuka is een van die lekkere gerechtjes uit de Turkse keuken die de meesten wel kennen van de Kebaprestaurants. Omdat het zo’n gemakkelijk van te voren te bereiden gerecht is  én heel leuk kleurt op tafel ook een vast onderdeel van koude buffetten.

Zoals met veel gerechten is er tussen de Grieken en de Turken de discussie gaande of şakşuka nu Grieks of Turks is. Om hier van tussen te komen geven we twee versies van şakşuka maken, de Turkse en de Griekse. In Turkije wordt de eerste versie van het gerecht het meest in de provincie Antalya gegeten. De onderstaande variant afkomstig is uit de noordkant van de Egeïsche Zee. Die draagt de naam Rumeli şakşuka. Aangezien Rum het Turkse woord voor Griek is noemen we deze dan maar Griekse şakşuka

Turkse şakşuka

Voor een schaaltje şakşuka als op de foto ben je een half uurtje bezig. Als onderdeel van een mezetafel is het genoeg voor  4-6 personen. Wanneer je het als hoofdmaaltijd eet met een portie köfte of een lamskoteletje erbij hou je de aangegeven hoeveelheden aan voor 2 personen.

Ingrediënten

SANYO DIGITAL CAMERA2 middelgrote aardappelen

1 grote of 2 kleine aubergines

4 groene pepers (heet of zoet)

olie om in te bakken

Voor de saus

SANYO DIGITAL CAMERA4 tomaten of een 400 grams  blikje gekookte tomaten

1 eetlepel tomatenpuree

1 kneep ketchup

1 suikerklontje

eventueel rode pepervlokken, tijm of oregano

Het klaarmaken van de Şakşuka

Maak de groente schoon en snij ze in blokjes van iets groter dan een centimeter. Verwarm in de tussentijd een koekenpan met een flinke laag olie die geschikt is om in te bakken. Met een flinke laagolie  bedoel ik wel een 1½ tot 2 cm. Bak eerst langzaam de aardappelblokjes. Hoe warmer je olie hoe sneller ze bruinen en des te vetter ze worden. Het is tegen alles in wat we leren tijdens het friet bakken maar als je aardappelblokjes 1 keer in plaats van 2 keer bakt kan je ze het beste langzaam bakken. Krijgen ze ook niet die rare zoete smaak. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en leg ze als eerste laag op je opdekschaal. Bak nu de aubergine. Waarom niet de paprika? In de paprika, of pepers, zitten zaadjes en die verbranden, plakken ze daarna aan je aubergine is dat niet lekker. Omdat we in Turkije altijd dunne pepers gebruiken is het te veel werk om alle zaadlijsten eruit te halen. Daarnaast kan je dan geen ringetjes snijden en die staan nu eenmaal veel decoratiever. Kortom de pepers bak je als laatst.

SANYO DIGITAL CAMERAOok de aubergine uit laten lekken en de aardappelblokjes vast een beetje zouten. Zodra de aubergine is uitgelekt leg je deze als tweede laag op de aardappelen, ook even zouten (zie foto) en bak je de pepers. De pepers hou je na het bakken even apart, we gaan eerst de saus voor de şakşuka maken.

Wanneer je verse tomaten gebruikt rasp je ze in een klein sauspannetje. De handigste manier om tomaten te raspen is door het bovenaan de vrucht een klein stukje schil weg te halen en van daaruit de tomaat te raspen. Je raspt het vlees weg houdt de schil over. Je kan ook een blikje tomaten op sap nemen. De tomaten kan je fijn maken door ze te prakken of  met 2 messen in kleine stukjes te snijden. Voeg een scheutje olie toe en begin de saus te verwarmen. Terwijl ze kookt doe jer een lepel tomatenpuree bij voor de binding en voor de smaak wat ketchup, een klontje suiker en zout. Zijn de pepers die hebt gebruikt niet heet en je houdt wel van pittig voeg je een theelepel rode pepervlokken aan de saus toe. Om het geheel een Mediterraan tintje te geven is ook een snufje oregano of tijm erg lekker.

Als de saus ingekookt is tot de dikte van spaghettisaus giet je ze over de aardappelen en de aubergine. Om het kleurenpalet op zijn mooist uit te laten komen leg je de pepers op de saus. Deze şakşuka is het lekkers als ze een paar uur gestaan heeft. Als variant kan je er ook een laag gebakken champignons tussen leggen.

Griekse Şakşuka

Rum saksuka 1
Griekse saksuka met yoghurt

Hiervoor heb je nodig:

3 kleine of 2 grote aubergines

3 flinke tomaten

4 groene pepers (zoete of pittige)

2 teentjes knoflook

Saksuka met champignons
Saksuka met champignons

250 ml yoghurt

olie om te bakken

5 takjes peterselie

1 suikerklontje

zout

Bereidingswijze

Schil de aubergines en snij ze in blokjes van iets meer dan een centimeter. Verwarm een laagje olie van iets mider dan een centimeter en bak de aubergine hierin lichtbruin. Leg ze op een presenteerschaal. Dit origineel van dit recept geeft niet aan dat je ze uit moet laten lekken maar ik doe dit altijd wel. Snij in de tussentijd de tomaat in kleine blokjes en roerbak deze in dezelfde olie. Terwijl het vocht wegbakt snipper je de knoflook en voegt ze aan de saus toe. maak de tomatensaus op smaak met zout en het klontje suiker. Giet de nog warme saus over de aubergine met yoghurt en maak het gerecht af met de fijngesneden peterselie.

Deze variant van şakşuka is lekker bij pasta naturel of aardappelköfte en niet zo geschikt om van te voren te maken. Je zou wel alles kunnen voorbereiden maar pas de yoghurt en de saus over de aubergine doen vlak voor je ze opdient.

Wees ook niet te bang om te variëren met andere groenten. Champignons bijvoorbeeld zijn een lekker aanvulling op de traditionele şakşuka maar ook courgette of wortelen smaken prima.

Soms wordt een gerecht ook wel eens in een liedje gebruikt. Zo ook met şakşuka Tarık Mengüç vindt in deze klip zijn vriendinnetje overduidelijk net zo lekker als şakşukaaaa!

 

 

3 gedachten over “Şakşuka / Gebakken groenten met tomatensaus”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s