Klaproosloof met roerei/ Yumurtalı Gelincik

Klaproosloof met roerei

Klaproosloof met roerei
Klaproosloof met roerei

Ik heb een voorliefde voor wilde groenten en klaproosloof met roerei vind ik een van de wilde groenten. Op de markten is het telkens weer een sport voor me om te kijken wat de boerenmensen nu weer meegebracht hebben. Door de interesse vroeger van mijn moeder, die ze op mij heeft overgebracht, op alles wat groeit weet ik vaak wel wat voor plantje het is. Komt het in Nederland niet voor dan vraag ik het en maak er een notitie van zodra ik thuis ben. Net als met gecultiveerde groenten vind ik sommige wilde groenten wel en andere niet lekker.

Gelincik, klaproosloof, is een van mijn favorieten. Tot voor een jaar of 4 geleden wist ik niet dat je papaver kon eten. Ik heb in Nederland eens heel mijn tuin vol gehad met van die dubbele roze papaver die zo’n 1,50 m hoog worden. Tijdens en na het opruimen ervan zijn we toen behoorlijk stoned geweest, dus lag het bij mij niet voor de hand dat je het blad ook als groente kan eten. Nou is de gewone klaproos niet zo’n echte killer maar het is toch een opiumsoort.

Het loof wordt alleen gegeten zolang de plant nog niet bloeit en dat is in het noorden van Turkije in het vroege voorjaar en in Antalya aten we het vanaf december. De smaak heeft iets weg van spinazie, net zoals vele wilde groenten alleen minder sterk. Klaproosloof heeft zelfs een opvallende zachte smaak. Ze kookt snel gaar en is net als andere groente bladgroenten goed in böreks te gebruiken of gewoon als onderdeel van de warme maaltijd.

Het hier opgegeven recept is voor 2 personen en neemt ongeveer 30 minuten bereidingstijd in beslag.

Klaproosloof met roerei, de ingrediënten

SANYO DIGITAL CAMERA

flinke bos klaproosloof

1 middelgrote ui

3 teentjes knoflook

3 eieren

olie of boterSANYO DIGITAL CAMERA

zout, zwarte peper

rode pepervlokken (optioneel)

Bereiden van klaproosloof met roerei

Snij de groente zoals je andijvie snijdt en was ze totdat er geen zand meer afkomt. Pel de ui en de knoflook en snij ze beiden in kleine stukjes. Verwarm wat olie of boter in een pan en fruit de ui lichtjes aan. Zodra ze glazig begint te worden doe je het klaproosloof en de knoflook erbij. Roerbak deze tot ze slap geworden is en voeg dan een beetje kokend water toe. Niet te veel, de bedoeling dat als de groente gaar is ook het water weggekookt is. Het gaat er dus maar net om dat de groente niet aanbakt. Maak op smaak met zout, peper en eventueel de rode pepervlokken en laat zachtjes koken.

In een koekenpannetje verwarm je wat boter en klutst de eieren in een kom. Maak een roerei en meng dit door de groente als ze gaar is.

Omdat spinazieachtige groenten hier in de Turkse keuken vaak met yoghurt met knoflook gegeten worden en zo ook makarna* of erişte* heb ik bij het klaproosloof met roerei yoghurt met knoflook en erişte bij gemaakt

*makarna is pasta van de fabriek

*erişte is ambachtelijk gemaakte pasta en wordt ook vers verkocht ( alhoewel ik hier een pakje had dat ook van de fabriek was)

SANYO DIGITAL CAMERAErişte is anders van structuur dan makarna en voordat ze helemaal gaar is haal je ze van de warmtebron af en laat ze in het hete water nog zo’n 15 minuten staan. Dan giet je ze pas af in de vergiet. Naspoelen met koud water is niet nodig als je ze gelijk weer verwerkt. Laat je ze staan om wat anders te gaan doen moet je ze wel met koud water wassen en liefst een beetje olie erover druppelen anders gaat ze plakken. Wanneer je ze dus direct bereidt hoef je ze na het afgieten niet af te spoelen.

Hiervoor smelt je in een pan een beetje olie of boter. Roomboter is het lekkerst. Indien je van pittig houdt doe je zodra de boter uitgeschuimd is er een beetje rode pepervlokken in en haalt de pan direct van de warmtebron. Roer de erişte erdoor en proef af op zout, ze zal nu ook niet meer plakken. Omdat erişte van zichzelf ook veel ei bevat combineert ze uitstekend met een eiergerecht als klaproosloof met roerei.

Eén gedachte over “Klaproosloof met roerei/ Yumurtalı Gelincik”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s