Verse tuinbonen in olijfolie

Lekker, ze zijn er weer, de eerste tuinboontjes van dit jaar. Nog even en dan openen we het barbecueseizoen en dan is tuinbonen in olijfolie een welkom bijgerecht. In het zuiden van Turkije eind december, begin januari en in Istanbul verschijnen ze rond februari weer op de groentemarkten. Van de week had ik al een andere lekkere voorjaarsgroente ‘gelincik’ oftewel ‘klaproosblad’ op de kop weten te tikken en zo komen we weer aan onze verse vitamientjes. Niet dat je er hier aan tekort komt want zelfs in de winter is er toch altijd wel ‘turpotu’, ‘mosterdblad’, en spinazie vers te krijgen. Dit in tegenstelling tot Nederland waar de spinazie een echte vroege zomergroente is. Bladeren van bietensoorten eten we hier ook. ‘Pazı’ noemt men die en daar vallen al het blad onder van kroten, tot snijbiet en het blad van suikerbieten.
In al mijn enthousiasme voor alle wilde groente die je hier nog vindt dwaal ik af van de tuinbonen. De jonge boontjes eten we met peul en al hier en de grotere bonen uit het einde van het seizoen zijn voor de fawa of pilaki. De bonen van vandaag waren te veel voor ons om in één keer op t eeten daarom heb ik de helft geblancheerd en in de vriezer gedaan. Omdat tuinbonen de neiging hebben gauw zwart te kleuren doe ik een paar korrels citroenzuur in het blancheerwater. Van de andere helft maak ik verse tuinbonen in olijfolie. Een tuinbonengerecht dat het heel goed doet als ‘meze’. Dit is een specifiek olijfoliegerecht en wordt en veelal lauw of koud gegeten.
Bereidingstijd: 45 minuten. De hier gegeven hoeveelheden zijn genoeg voor 3 personen.
Verse tuinbonen in olijfolie, de ingrediënten
1 pond verse schoongemaakte dunne tuinboontjes
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
paar takjes verse dille
citroensap of paar brokjes citroenzuur
1 klontje suiker
2 eetlepels bloem
flinke scheut olijfolie
zout en zwarte peper naar smaak
Koken van verse tuinbonen in olijfolie
Snipper de uit en de knoflook en fruit hem aan in de olijfolie. Op het moment dat hij glazig begint te zien voeg je de bloem toe en roert deze goed door het baksel. Zet water op in een waterkoker en do daarna de bonen bij het ui/bloem mengsel. Warm het geheel goed door en voeg zoveel kokend water toe dat de bonen net niet onder staan. Het gerecht moet aan het eind van de rit niet zo nat zijn als een gewoon groentegerecht. Dit moet uiteindelijk meer bonen met aanhangend vocht in de olie worden. Doe het suikerklontje en de citroen erbij en maak op smaak met zout en peper. Snij de dille fijn en zet deze klaar om erdoor te doen als het gerecht gaar is.
Afhankelijk van de hardheid van de tuinbonen kook je dit gerecht in 30 minuutjes tot een uurtje gaar. In verband met de bloem moet je wel even regelmatig doorroeren en er op letten dat het zich niet aan de bodem van de pan zet.
Dille en ook andere verse groene kruiden worden bitter (vind ik) als je ze meekookt. Met een gerecht als ‘zeytinyağlı dolma’ moet je wel omdat je de dille niet later kan toevoegen maar als het gerecht het toelaat voeg ik verse dille altijd pas op het eind toe.
Verse tuinbonen in olijfolie eet je als bijgerecht bij een uitgebreid buffet of zoals ik vandaag met een pilav, dat kan van alles zijn bijvoorbeeld bulgur-, rijst- of boekweitpilav en een gebraden kippenpootje.
ik lees net het recept over de tuinbonen,maar wat ik op de foto zie zijn sperciebonen is dit een foutje?
LikeLike
Dit zijn tuinboontjes hoor! Hier in Turkije eten we die zowel ‘klein’ als alleen de boon. Wanneer we alleen de boon eten laten we hem wel doorgroeien. Om ook de peul te eten moet je hem klein plukken.
LikeLike
inplaats van bloem doe ik 2 eetlepels domatessalsa, verder geweldig recept.
LikeLike
Tomatenpuree erdoor is ook lekker. In de authentieke keuken bevatten de meeste gerechten die bereid zijn met olijfolie, de zogenaamde ‘zeytinyağlı yemekler’, geen tomatenpuree. Doorgaans is het zo dat als je het over een ‘X met olijfolie’ hebt, je weet dat het op kamertemperatuur geserveerd wordt en geen tomatenpuree bevat. Maar koken en recepten zijn geen wet van Meden en Perzen. Ik kook veelal ook naar wat ik in huis heb en niet naar hoe het zogenaamd moet. Wanneer het lekker smaakt heb je gewoon goed gekookt.
LikeLike