Döner- en Iskenderkebap

Dönerkebap

Dönerkebap
Dönerkebap

Dönerkebap is misschien wel een van de meest populaire Turkse gerechten. In veel landen kom je de grote spiesen tegen waaronder in Nederland onder de naam shoarma. Shoarma is echter de Israëlische verbastering van ‘çevirme’ of ‘kavurma’. Eigenlijk kan het allebei want çevirme betekend ‘voortduren omdraaien’. Het woord döner houdt ook zoveel in als draaien of steeds terugkomend. Ontleden we het woord ‘kavurma’ komen we op braden en wat doen de shoarmaboeren? Ze snijden de het vlees dik af, hakken het in stukjes en braden (bakken) het af in de pan. Hierover lopen de meningen op de diverse taalkundige sites uiteen, evenals van de oorsprong van de döner.

Döner werd tot 100 jaar geleden overal horizontaal gegrild en zowel de döner uit Erzurum als die uit Bursa zijn het meest bekend. Van Bursa is bekend dat deze zo’n 100 jaar geleden zijn begonnen met het verticaal grillen van het vlees als stunt om klanten te trekken. Een liggende döner zie je immers niet goed van een afstand maar een staande des te beter.

In Turkije zal je bij de dönerci geen knoflooksausjes met mayonaise als basis en de pittige uiten/tomatensaus zien. Döner eet je op rijst of in een broodje. Afhankelijk van het restaurant en je wens krijg je er yoghurt of friet bij. In de toeristische gebieden zijn de ‘gratis’ bijgerechten vaak uitgebreider dan in de rest van het land. In de fastfood restaurantjes is döner voornamelijk tussen brood of pide met garnituur van sla, tomaat, augurk, friet en tegenwoordig ook ketchup en mayonaise.

Hoofdgerecht met dönerkebap

Iskenderkebap
Iskenderkebap

Iskenderkebap is een hoofdgerecht van döner en uitstekend geschikt om je visite met je kookkunsten te verassen. Wanneer je eenmaal een voorraadje döner op de pak in de vriezer hebt staat een Iskenderkebap in een uurtje op tafel.

Op een bord leg je een laag in stukjes gesneden pide (plat brood), dan een laag döner welke je overgiet met een paar grote eetlepels warme pittige tomatensaus. Die saus maak je door een beetje tomatenpuree aan te lengen met water, pittig te maken met rode pepervlokken en op te warmen. Giet trouwens ook het bakvet van je vlees mee op het bord, dat dringt lekker in het brood.

Bij het serveren komen ze in restaurants met een pannetje met bruisend gesmolten roomboter wat er al sissend over gegoten wordt. Dat maakt het erg zwaar en kan je weglaten.

Daarnaast kook je een beetje rijst of bulgur pilav en bak je een paar pepers (paprikastroken) of grill je een paar tomaten.  Serveer er een lekkere koude drank als ayran, cola of bier bij.

Dönerkebap zelf maken

SANYO DIGITAL CAMERAVan origine is döner van schaap maar tegenwoordig zie je ook kip, kip met groente en zelfs vis, veel zaken hebben beiden zodat je kan kiezen. Zoals met veel vleesproducten wordt er jammer genoeg ook met de kwaliteit van döner veel gerommeld. Om het broodje döner maar zo goedkoop mogelijk te kunnen houden worden er flink veel kruiden, dan proef je het niet, vleesafval, gehakt , sojapulp en meel door gemengd.

Om döner zelf te maken hoef je geen spies te hebben en ook een grillvuur is niet nodig, het gaat immers maar om de smaak en manier van bereiden. Voor het onderstaande recept van döner heb ik kip genomen maar op dezelfde manier kan je ook döner van bieflappen of lamsvlees behandelen.

SANYO DIGITAL CAMERABenodigde tijd marineren vlees: 10 minuten

Rusttijd vlees: minimaal 6 uur

Reken voor elke kilo vlees een  middelmaat fijngeraspte ui, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels rode pepervlokken en genoeg zout. Bij kipdöner voeg je tevens 1 eetlepel paprika- of tomatenpuree toe.

Ik had hier 1 kg kip en heb 2 pakjes gemaakt van elk 1 uitgebeende poot en een halve borst. Laat het vel eraan zitten, dat is bij echte döner ook. Het vlees snij je niet klein maat laat je heel. Wrijf de ingrediënten goed in het vlees en maak er met huishoudfolie rolletjes van op maat van je gewenste porties. Zorg dat de folie niet tussen de vleeslapjes komt want je moet het eraf kunnen halen als de rol nog bevroren is.

SANYO DIGITAL CAMERALaat het minimaal 6 uur intrekken voordat je de rolletjes vlees in de vriezer legt. Vanaf het moment dat ze bevroren zijn kan je ze gaan gebruiken. Haal de folie eraf en snij met een groot scherp keukenmes plakjes van de bevroren döner. Dun als je ze knapperig wilt tot maximaal een halve cm dikte als je van wat sappigere döner houdt. Bak het vlees snel in een goed hete pan met beetje olie. Hou het gas lekker hoog zodat het snel dicht schroeit, het mag niet sudderen dan loopt je marinade eraf. Echte döner is immers ook alleen aan de buitenkant maar dichtgeschroeid.

Als het vlees gaar is eet je het in een broodje of in een wrap met augurk, frietjes en sla. (zie bovenste foto).

Lekker met ijskoude ayran of cola.

 

 

 

3 gedachten over “Döner- en Iskenderkebap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s