Tzaziki/Cacık Yoghurt Komkommerdipsaus

Yoghurt komkommer dipsaus

Tzaziki-Cacık Yoghurt Komkommer dipsaus
Tzaziki-Cacık
Yoghurt Komkommer dipsaus

De een zegt tzaziki, ik noem het cacık. De overbekende yoghurt komkommerdipsaus kennen we allemaal wel van de Griekse en Turkse restaurants. De volkeren van beide landen zijn eeuwenlang met elkaar verweven geweest, hebben op elkaars grondgebied gewoond en hun gerechten gedeeld. Zodoende tref je in beide landen dolma(des), baklava en çaçiki aan. Voor wie van lekker eten houdt maakt het niet zoveel uit wat nu van waar komt. Het levert ons zelfs nog een voordeeltje op van meerdere bereidingswijzen met dezelfde producten. Zoals ook şakşuka op verschillende manieren bereid kan worden is dat ook het geval met tzaziki of cacık.

Vanwege het toevoegen van room en extra vet is de Griekse Tzaziki wat machtiger dan de Turkse versie. Zelfs in Turkije is de cacık niet eenduidig. Zo is hij in Antalya erg waterig met grote stukken komkommer en eet je hem met een lepel. In Istanbul is het echt een dipsaus en raspen ze de komkommer.

Turkse cacık

Istanbul Cacık
Istanbul Cacık

Voor het maken van cacık heb je niet zo gek veel ingrediënten nodig en je draait hem in 5 minuten in elkaar. Om de smaak van de kruiden goed in de yoghurt te laten trekken is het lekkerder dat je cacık minimaal 2 uur voor de maaltijd maakt.

Je hebt nodig 250 gram stand of Turkse yoghurt

1 kleine Turkse komkommer of 1/3 tot 1/2 halve Hollandse

3 teentjes knoflook

beetje munt, kan zowel droog als vers zijn

zout

Antalya Cacık
Antalya Cacık

Maak de knoflook schoon, snipper ze en plet ze fijn in een vijzel met een beetje zout. Persen kan ook. Meng ze met een beetje munt door de yoghurt.

Je kan hier nu ook stoppen, je hebt nu al een lekkere dipsaus. Voor een wat westerser effect kan je variëren met een paar lepels mayonaise, een klein beetje suiker en een paar druppels citroensap.

Istanbul cacık

Schil en rasp de komkommer, druk het teveel aan water eruit en meng dit door je yoghurt dipsaus.

Antalya cacık

Snij de komkommer, niet schillen, over de lengte in vieren en snij er dunne plakjes van. Doe deze en een flinke scheut water in de yoghurt. Het is nu geen dipsaus meer maar meer een koude soep.

Griekse tzaziki

Griekse Tzaziki
Griekse Tzaziki

Hier hebben we voor nodig:

  • 125 gram stand of Griekse yoghurt
  • 125 gram zure room
  • 1/3 tot ½ komkommer of een kleine Turkse
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • groene dille, mag droog of vers zijn

De bereidingswijze is van de basis yoghurt dipsaus hetzelfde als hierboven beschreven. Alles fijnmaken en mengen. In de restaurants raspen ze de komkommer zo fijn dat je hem bijna niet terugvind in de yoghurt komkommer dipsaus maar aafgaande op de huisrecepten mag hij er ook in stukjes gesneden in.

Tzaziki of cacık is in de koelkast een dag of 5 houdbaar en lekker bij mais-chips, barbecuemaaltijden en naast bulgurpilav.

Eén gedachte over “Tzaziki/Cacık Yoghurt Komkommerdipsaus”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s