Istanbul, onze plekjes

Istanbul

Ons favoriete café in Istanbul
Ons favoriete café in Istanbul

Wanneer je in een bepaalde buurt woont heb je zo je vaste adresjes om eens wat te gaan drinken of een bepaalde specialiteit te eten. Na verloop van tijd begin je de uitbater van de zaak te kennen en sommige van de klanten waardoor je voordat je er erg in hebt zelf ook tot de ‘vaste kring’ gaat behoren. Na iets meer dan drie jaar Istanbul hebben wij zo onze vaste bar vlakbij Taksim. Af en toe een avondje biljart, blues en bier is geen echte levensbehoefte maar wel lekker op zijn tijd. Agah, de eigenaar van de bar is een jeugdvriend van mijn partner die op zijn beurt ook weer zijn oude maten om zich heen verzameld heeft. Zo draaien die avonden, lees nachten, meestal uit in het herleven van zomer 1980……

Istanbul kokoreç

Kokoreç, ook een ‘olmazsa olmaz’ (onmisbaar stukje cultuur) gerecht waar je van houdt of van gruwt. Schone schapendarmen worden samen met staartvet op een spies gedraaid en en boven een warmtebron gegrild. Net als shoarma wordt de gegaarde buitenste laag er met een scherp mes afgesneden waarna ze op de plank in fijne stukjes gehakt wordt. Vervolgens bakt de kokoreççi de stukjes darm nog even door in een koekenpannetje onder toevoeging van verse peper, tomaat en kruiden zoals hete pepervlokken en tijm.

kokorec 1       kokorec 2  kokorec 4         kokorec 5

Je eet kokoreç in een broodje wat voor het goede ook even opgewarmd wordt en met de binnenkant eerst in het pannetje gedrukt wordt zodat het kruidige schapenvet lekker in het brood kan dringen. Om de pittigheid te blussen drink je er ijskoude ayran bij.

Onze Kokoreççi staat met een speciale roestvrijstalen kokoreçkar in Bahçelievler in de wijk Yayla. Midden op een kruispunt staat de man, paar krukjes rond zijn kar en het is er altijd druk. We zijn inmiddels ook helemaal ingelicht over zijn zorgen over zijn zieke schoonmoeder en de hoge kosten die studerende kinderen met zich meebrengen….

Istanbul Uykuluk

Zwezerik rauw
Zwezerik rauw

Uykuluk oftewel zwezerik zoals wij het in het Nederlands noemen. Bij ons een beetje uit de gratie maar in Istanbul ‘ga je speciaal uykuluk eten’. Voor degenen die het lekker vinden is uykuluk eten een soort van een uitje wat je met je vrienden doet. Dag of nacht maakt niet uit, in het seizoen (mei-juni) zijn ze ook ’s nachts open. Sütlüce is the place to be, langs de Gouden Hoorn, tussen de Haliçbrug en Miniatuur Türkiye, zo ongeveer ter hoogte van het Kültür Merkezi.

Bij je bestelling wordt er gevraagd of je kalfs- of lamszwezerik wil. Dat is een kwestie van proberen alhoewel ik de voorkeur geef aan de kleinere lamszwezerik. Zwezerik komt alleen bij jonge dieren in het voorjaar voor. Het zijn bolle slappe orgaantjes rond de longen en in de hals ook wel thymus genoemd. In de Nederlandse keuken worden ze gekookt en in plakken op brood gegeten In Sütlüce krijg je ze gebakken met een beetje rijst, rauwkost en brood of tussen een broodje.

Uykuluk broodjeUykuluk gebakken

Istanbul Çorba

damardanDamardan çorbası is mijn favoriete soep en eet ik in Balat, naast de Unkapanı brug over de Gouden Hoorn.  Het restaurantje ligt vlak bij de Aya Jorgi en de Bulgaarse kerk  Damardan çorba (soep die door de aders gaat) is een mengeling van pens- en kopsoep. Ze is gemaakt van bouillon en grove stukken schapenschenkels, kop en pens. De soep lekker stevig en voedzaam. Ze wordt gebonden met ei en je eet het met knoflook op azijn en veel rode pepervlokken. Ik maak ze ook wel eens zelf en dat recept kan je hier vinden.

Istanbul Çay

Gülhanepark
Gülhanepark

Çay drink je het lekkerst op een hoog punt waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Wij hebben drie locaties die we, afhankelijk van waar we in de buurt zijn, graag bezoeken voor een glaasje thee.

1, Gülhanepark op de punt van het historische schiereiland. Je waant je de sultan wanneer je, net onder het terras van het Topkapıpaleis, zit te genieten van je dampende thee en het magnifieke uitzicht. Wanneer je de rekening krijgt zie je ook dat zij denken dat je een sultan bent. 10-20 Lira voor een potje thee is normaal.

Camlıca
Camlıca

2, Camlıca tepesi is de hoge heuvel met al die antennes aan de Aziatische kant die je vanaf de Europese kant zo goed kan zien. Veel van die antennes zijn er nu weg omdat ze horizonvervuiling zouden zijn voor de nieuwe moskee die er nu gebouwd wordt. Een gebedshuis wat plaats moet gaan bieden aan 15000 mensen. Nog even en het is gedaan met de rust op Camlıca tepesi. Nu kan je in het park annex theetuin op het hoogste punt nog heerlijk genieten van een glaasje thee en het uitzicht op de Bosphorus. Je zit zo hoog dat je de zeestraat als een rivier aan je voeten voorbij kronkelt. In een blik van je de ingang met het Topkapıpaleis, de natuurlijke haven de Gouden Hoorn, verder noordelijker de beide bruggen tot helemaal aan het einde Rumeli kavağı. Thee kost er de gewone theeprijs, vorig jaar nog 1 TL.

Pierre Lotti
Pierre Lotti

3, Pierre Loti op de top van de heuvel boven de Eyüp moskee. Voor 5 lira kan je met een kabelbaan naar boven maar je kan ook over de Eyüp begraafplaats naar boven lopen. Vanaf het toeristische pleintje naast de Eyüp moskee hou je rechts aan en volgt het brede wandelpad de begraafplaats op. De klim duurt zo’n 15 minuten waarbij de stadsdelen Eyüp, Beyoğlu, Fatih en de volledige Gouden Hoorn met zijn, inmiddels 4 bruggen, zich aan je voeten ontvouwt. Boven kan je uitblazen aan een van de vele gezellig neergezette tafeltjes. Er staan verrekijkers, je kan er gratis naar het toilet en een glaasje thee kost 4 lira.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s