Turkse sport Cirit atma (speerwerpen)

Turkse sport Cirit

Turkse sport Cirit
Turkse sport Cirit

Toen de Turken uit Midden-Azië westwaarts naar de Anatolische hoogvlakten trokken ging dat niet zonder slag of stoot. Er werd veel gevochten en het volk was eigenlijk nergens zijn plaats zeker. De strijders veroverden hun nieuwe land vanaf snelle steppepaarden door bliksemaanvallen uit te voeren op de vijand en verdwenen weer even snel als zij gekomen waren. Ze ruiters leken een geheel te vormen met hun rijdieren. Die behendigheid kregen de jongens vanzelfsprekend niet bij hun geboorte al mee alhoewel ze zo ongeveer uit de wieg meteen op het paard werden gezet. Het was dus vanaf jonge leeftijd al trainen trainen en nog eens trainen. Als stimulans werden er Cirit teams opgericht waarbij ze ook elkaar konden aftroeven.

Cirit 2Cirit is ergens tussen de 11e en de 16e eeuw Turkije binnengekomen en was zelfs in de 19e eeuw een belangrijke sport. In de Ottomaanse paleizen werden regelmatig toernooien georganiseerd waarbij zelfs de Sultan aanwezig was. In 1957 werden de eerste officiële sportverenigingen opgericht voor Cirit en vandaag de dag kent Turkije zo’n 11 teams. Een team bestaat uit 5 (bölük) of 7 (alay) spelers en gaat altijd gepaard met veel muziek en dans om de de stemming er goed in te krijgen. De sport is in de provincie Erzurum het meest populair maar wordt ook beoefend in Bayburt, Erzincan, Tokat en Sivas.

Het spel Cirit

CiritHet is een ingewikkelde sport waarbij er veel gelachen wordt. De spelers bevinden zich op paarden en buiten dat er punten verkregen kunnen worden door het werpen van een speer en het aantikken met de zweep levert ook de houding van de speler in het spel punten op. Door met je paard in het zogenaamde ‘buitenspel gebied’ te komen, een ongelukkige beweging of een foute worp te maken kan je dus ook net zo makkelijk je punten weer kwijtraken. Tijdens het spel is er geen scorebord wat je kan volgen, je moet het snappen of wachten op de uitslag van de scheidsrechter. Alleen iemand het cirit door en door kent kan scheidsrechter worden en niemand waagt het hiertegen in opstand te komen.

Cirit 1Dat het echt een spel van de oorlog is blijkt ook uit de regel dat de tegenstander je mag ‘vergeven’ en je daarop moet wachten als je van je paard gevallen bent. De sport wordt gespeeld zonder helmen of wat dan ook en regelmatig zijn er gewonden met een hele enkele keer de dood tot gevolg. Het is een ongeschreven regel dat dit door de nabestaanden geaccepteerd wordt als een onderdeel van de sport, er geen vergeldingsacties ondernomen of geldelijke vergoedingen geëist worden. De gevallene krijgt net als in een echte oorlog een heldenbegrafenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s