Vegaburgers van griesmeel / İrmik köftesi

Vegaburgers van griesmeel

Vegaburgers van griesmeel
Vegaburgers van griesmeel

Köfte is het Turkse woord voor ‘gehaktballetje’. Alles wat je klaarmaakt als gehakt en daarna de vorm heeft van een gehaktballetje heet köfte. Köfte bestaat dus niet altijd per definitie uit vlees. Ik maak regelmatig köftes zonder vlees omdat ik graag een eerlijk stuk vlees heb en dit in het gedeelte van Istanbul waar ik woon moeilijk te krijgen is. Daarbij is het ook duur, ligt het veel te lang in de winkels waardoor het me als gewezen kok niet meer aanstaat. Ik ben verwend in Antalya met vlees uit de bergen en Konya. Vlees uit Trakya vinden mijn partner en ik niet lekker en aan het vlees van de supermarkten proeven we beiden een smaak van plastic handschoentjes en dito bakjes.

Het onderstaande recept heeft als hoofdbestanddeel griesmeel. Niet de witte Nederlandse maar de Italiaanse of Arabische, net wat je wil, Semolina. Griesmeel burgers zijn zowel warm als koud lekker. Vooral de volgende dag met een beetje mosterd doen ze het super als broodbeleg. Ik bak er daarom ook altijd een flinke hoeveelheid van. Alhoewel het lijkt of ze dan net zo snel opgaan…. In de koelkast blijven ze tot wel 4 dagen goed. Nadat je ze gebakken hebt kan je ze ook prima invriezen.

Het onderstaande recept is voor een ‘burgertje of 30’ en hier ben je iets meer dan een uurtje mee bezig.

Kijk voor de grootte van mijn glaasje op de pagina inhoudsmaten.

Ingerediënten vegaburgers van griesmeel

SANYO DIGITAL CAMERA2 waterglazen semolina griesmeel

1 handje grove bulgur

½ waterglas bloem en de rest naar behoefte

1 grote ui

2 eetlepels of 1 klein blikje tomatenpuree

2 teentjes knoflook

5-10 takje peterselie

SANYO DIGITAL CAMERA3 eieren

1 flinke theelepel komijnpoeder

1 theeglaasje olie of gesmolten boter

beetje pit: rode pepervlokken of tabasco

zout en zwarte peper naar smaak

olie om in te bakken

Bereidingswijze vegaburgers van griesmeel

Doe de griesmeel met het handje bulgur in een grote kom en giet er net zoveel kokend water op tot ze net onder staat. Roer goed door en laat ze afgedekt een minuut of 10 intrekken. Giet er daarna onder doorroeren nog een keertje een beetje kokend water over en laat het mengsel voor vegaburgers van griesmeel weer een minuut of 10 staan.

Rasp intussen de ui, de knoflook en snij de peterselie klein. Meng dit met de eieren en de kruiden. Wanneer je kleine eitjes hebt kunnen het er ook 4 zijn maar dat merk je wel bij het bakken. Voeg je kruidenmengsel bij de gewelde griesmeel en de bloem. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Wanneer het nog erg nat is, hangt allemaal af van het vocht uit je ui, de tomatenpuree en de grootte van je eieren, doe je er nog een beetje bloem bij tot je er bijna balletjes van kan maken. Proef af op zout. Het mag zouter zijn dan je lekker vindt, dat trekt nog in.

Zet je burgermengsel minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kneed je het door en voeg je zo nodig nog een beetje bloem toe. Doe een beetje bloem op een bord en hou het pak bloem binnen handbereik. Zet een koekenpan op een warmtebron met een laag olie van ongeveer 1 cm. Maak ronde platte vegaburgers van griesmeel en haal ze door de bloem op het bord. Bak ze in niet al te hete olie op het gemak goudbruin en keer ze om. Let op! Bak je te langzaam zuigen ze zich vol met vet, doe je het te snel worden ze te donker en is de binnenkant niet gaar. Probeer de balans te vinden en hou rekening met de hoeveelheid die je in een keer in de olie legt.

Tip: bak eerst één vegaburger van griesmeel. Zie je dat hij uit elkaar valt voeg je een of meer eieren en navenant bloem en zout toe. Het ei en de bloem zijn het bindmiddel. Daarom ook het opstijven in de koelkast. Door het rusten krijgt de bloem de tijd zijn elasticiteit (binding) vrij te geven. Tevens zwelt je griesmeel nog wat meer waardoor de smaak goed kan intrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s