Lamsspiesjes / Çöpşiş

Lamsspiesjes

Lamsspiesjes
Lamsspiesjes

Smikkelen is het Turkse volk wel toevertrouwd. Denk alleen maar aan de vele zoetigheden, deegwaren en kebaps die wereldwijd bekend zijn. Lamsspiesjes, of çöpşiş, zoals ze in het Turks heten is een vleesgerecht dat iedereen wel lust. Op een wat langere maat satéstok worden om en om kleine stukjes lamsvlees en vet geregen die boven een houtskoolvuurtje geroosterd worden. Je kan het vergelijken met de authentieke Indonesische manier van saté bereiden.

Voor lamsspiesjes kan je elk soort lamsvlees nemen wat je wil. De Turkse naam ‘çöpşiş’ betekent niets anders dan ‘spiesje met afval’ . Voor de lamsspiesjes wordt ook meestal gewoon slagersafval genomen. Voorwaarde is wel dat er niet al te veel pezen en vliezen aanzitten.

Ik heb voor het portie op de foto een stuk ‘gerdan’, over de breedte gesneden ruggenwervel, met aangrenzend vlees gebruikt en wat staartvet. Totaal ongeveer 300 gram. Maar je kan ook het afsnijsel van ribbetjes of poot pakken.

Per persoon reken je 5 tot 8 stokjes. Na het rijgen kan je ze makkelijk invriezen zodat je ze op de pak hebt voor een keer bij de barbecue.

Bereidingswijze lamsspiesjes

SANYO DIGITAL CAMERAOm ervoor te zorgen dat de stokjes niet verbranden tijdens het roosteren leg ik ze een half uurtje voor het rijgen in een bakje water. Ze kunnen zich dan lekker volzuigen en blakeren op de barbecue dan hoogstens nog een beetje zwart. Het klein gesneden vlees zout ik ook goed voordat ik het aan de pennen rijg. Gezouten vet, net als met kaantjes, wordt krokanter als het zout eerst goed heeft kunnen intrekken.

SANYO DIGITAL CAMERASnij kleine stukjes van iets minder dan een centimeter en zout ze. Rijg het vlees om en om met vet aan de voorgeweekte spiesjes. Er worden verder geen kruiden gebruikt.

Lamsspiesjes eet je tussen een broodje of in een wrap of met bulgur op een bord. Altijd vergezeld van een herderssalade of  uisalade en rucola. Garneer met gebakken tomaat en pepers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s