Gekookte postelein / Semizotu yemeği

Gekookte postelein

Gekookte postelein
Gekookte postelein

Postelein en andere groenten zoals bijvoorbeeld zeekraal, spinazie en sterrekers laten ze in Turkije veel verder doorgroeien dan wij gewend zijn. Postelein koop je dan ook op bosjes waarvan de plant een lengte heeft van bijna 30 cm. Postelein is er in een gekweekte en wilde variant. De kaspostelein heeft ronde blaadjes en de wilde langwerpige en ietwat bruin/rode stelen. De fris zurige groente word zowel rauw door de salade of yoghurt met knoflook gegeten als gekookt. Ik heb de gekookte postelein deze keer vegetarisch gemaakt maar je kan er ook gehakt door doen. Op de aangegeven hoeveelheden voor 1 persoon, zoals in dit recept, neem je 100 gram rundergehakt.

postelein kweekSANYO DIGITAL CAMERA

Links de gekweekte, rechts de wilde postelein.

Ingrediënten gekookte postelein

SANYO DIGITAL CAMERAHalve bos postelein (ik had wilde)

100 gram rundergehakt (optioneel)

1 ui

1 tomaat

2 teentjes knoflook (hoeft niet)

SANYO DIGITAL CAMERA1 theelepel tomatenpuree

1 eetlepel rijst of bulgur

zout, peper

olie of roomboter

Bereidingswijze gekookte postelein

Was de postelein en snij ze klein. Snipper het uitje en fruit het in een beetje olie. In de tussentijd snij je de knoflook en de tomaat ook klein. Wil je gehakt toevoegen aan het gerecht voeg je nu de gehakt toe en bakt het rul met de ui. Doe de tomaat en de knoflook erbij en roer dit door. Voeg de tomatenpuree en het zout en de peper toe en laat dit zachtjes een minuut of 5 bakken totdat de tomatenpuree zijn roodheid aan het vet af gaat geven. Nu doe je de postelein met een beetje water erbij. Breng het aan de kook en voeg als laatste de rijst of de bulgur toe. Wanneer deze gaar zijn is ook de gekookte postelein klaar.

Gekookte postelein eet je naast rijst, bulgur of gebakken aardappelen met een schaaltje yoghurt erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s