Zuringsalade / Kuzu kulağı salatası

Salade van Veldzuring

Salade van veldzuring
Salade van veldzuring

Lamsoren, kuzu kulağı, noemen ze in het Turks de lange spitse bladeren van de veldzuring die inderdaad wel iets van de oren van lammetjes weg hebben. In Turkije eten veel mensen in het voorjaar salade van veldzuring. Later in de zomer worden de bladeren hard en dradig en is hij niet meer lekker. De plant komt ook in Nederland veelvuldig voor op graslanden en dijken. Naarmate de zomer vordert kleuren de stengels rood en ook de zaaddozen worden mooi diepbruin. In Nederland wordt zuringblad gebruikt bij de bereiding van Paling in het groen en eten we ze ook soms in de salade. In sommige gebieden staat ze bekend als ‘zurkel’.

Salade van veldzuring is op meerdere manieren te bereiden. Ik heb hier gekozen voor een variant met fruit en kaas maar op Mijn Mixed Kitchen staat ook een heel lekker recept. Het is maar net wat je in huis hebt en waar je de salade bij wilt eten. Bij zuring vind ik het belangrijk dat er iets bijzit wat ontzuurt. Tomaat is wat dat betreft een perfecte neutraliser. Ondanks het fruit wat ik gebruikt heb, heb ik er daarom toch ook maar een tomaatje in gedaan.

Benodigdheden voor salade van veldzuring

SANYO DIGITAL CAMERA1 Handje jonge zuringbladeren

een paar cherrytomaatjes

1 handje water- of sterrekers

5 abrikoosjes*

enkele stukjes parmezaanse

of droge harde witte Turkse kaas

olijfolie

zout, zwarte peper

granaatappelsiroop

*Met het fruit kan je oneindig variëren. Zo heb ik abrikozen gebruikt omdat ik die toevallig in huis had. Perziken uit blik of verse honingmeloen is ook heel lekker en op internet heb ik ook een variant met granaatappel gezien. Appel weer wat minder omdat die ook wat zurig van zichzelf is.

Bereidingswijze van  salade met veldzuring

 Watch this!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s