Çiğ köfte / Pittige vegan balletjes

Çiğ köfte

Çiğ köfte
Çiğ köfte

Çiğ köfte is een specialiteit uit de provincie Şanlıurfa. Çiğ köfte betekent eigenlijk ‘rauw gehaktballetje’ en bestaat van origine voor de helft uit rauw vlees. Dat wordt met kruiden en fijne bulgur zo lang gekneed dat het gaart. Vanwege wettelijk vastgelegde hygiëne-eisen is in Turkije de verkoop van çiğ köfte met vlees verboden. Alle çiğ köfte die je in Turkije koopt is 100% vegetarisch. Hoogstens in een dorp wanneer je bij iemand te gast bent zal je de vleesversie nog kunnen aantreffen.

Çiğ köfte is een echt fast food product geworden. Met name in de steden is de Çiğ köfeteci een belangrijke ontmoetingsplaats voor jongeren. Winkeltjes van slechts enkele vierkante meters groot met in de etalage een leuk met ijsberg en citroenen versierde deegbal. De zaakjes zijn vaak tot in de late uurtjes open en hebben meestal wel een paar stoeltjes staan. Ook in België komen deze zaakjes er steeds meer en meer zoals bijvoorbeeld Lagash in Genk.

cig kofte 2          cig kofte 1

De bakermat van çiğ köfte is Şanlıurfa maar elke regio heeft er later zijn eigen draai aan gegeven. In onder andere provincies Diyarbakır, Malatya, Elazığ en Mersin kan je daardoor overal een net iets andere çiğ köfte tegenkomen. De fast-food çiğ köfte balletjes hebben al lang niets meer te maken met het originele recept en komen uit een fabriek. Helaas zit er in de kant-en-klare çiğ köfte veel producten die er niet in horen zoals sojameel en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

In het onderstaande recept heb ik gekozen voor de çiğ köfte uit Şanlıurfa. Het is eigenlijk een recept voor de vleesversie maar ik heb het vlees weggelaten en iets meer water en tomatenpuree toegevoegd. Wil je de vleesversie maken voeg je 250 gram mager rundgehakt toe en neem je van alle ingrediënten, behalve het water en de tomatenpuree, net ietsjes meer.

Onderstaand recept is voor ongveer 3-4 personen en de bereidingstijd is 5 uur. Dit is omdat je het deeg enkele uren moet laten rusten voor een goede smaak.

Ingrediënten çiğ köfte

 • 400 gram fijne bulgur
 • 1 flinke eetlepel paprikapuree
 • 1,5 flinke eetlepel tomatenpuree
 • 1 middelgrote ui
 • 5 teentjes knoflook
 • 10 takjes verse munt
 • 10 takjes verse peterselie
 • paar blaadjes verse basilicum
 • het groen van 1 bosje lenteuitjes
 • 4 eetlepels isot
 • ½ dessertlepel komijnpoeder
 • ½ dessertlepel pimentpoeder
 • ½ dessertlepel kaneel
 • ½ dessertlepel zwarte peper
 • 1 dessertlepel suiker
 • 1 dessertlepel zout
 • Voor de saus
 • 1 eetlepel suiker
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 2 dl granaatappelmelasse (narekşisi)
 • beetje citroensap

Bereidingswijze çiğ köfte

Hak met een mes de ui en de knoflook heel fijn. De schrijver van het recept op de site waar ik het vandaan heb raadt af te raspen of de keukenmachine te gebruiken omdat het sap van de ui een nare smaak aan het gerecht geeft. Daar heeft hij gelijk in.

Meng in een ruime kneedkom alle ingrediënten behalve de bulgur en de verse kruiden goed door elkaar. Doe nu de bulgur erbij en begin met kneden.

Op de foto zie je een theeglaasje staan. Tijdens het kneden voeg de de hele duur maximaal 3 van die theeglaasjes water beetje bij beetje toe. Kneed minimaal 10 minuten de ingrediënten goed door elkaar. Je deeg zal warm worden en je voelt de bulgur tijdens het kneden zwellen.

Laat de bulgurbal minimaal 2 uur op smaak komen. Voordat je aan de tweede kneedronde begint snipper je de groene kruiden fijn en zet een glaasje water klaar. Dit is ook het moment om af te proeven op zout. Doe de kruiden bij het deeg en kneed nogmaals een dikke 5 minuten onder eventueel toevoegen van nog wat extra water. Let op de bulgur mag niet helemaal opzwellen, dan wordt het te papperig.

Met een natte hand maak je vervolgens de veganballetjes en leg je ze op een bedje van ijsbergsla op een serveerschaal..

Voor de saus roer je alle ingrediënten in een sauskommetje door elkaar.

Çiğ köfte eet je in een slablaadje gevouwen, besprenkeld met wat citroensap zo uit het vuistje of gerold in een wrap. Naar smaak leg je een takje peterselie, ijsbergsla, ui, of tomaat in de wrap. De saus smaakt fris zurig, tempert het scherpe een beetje en vergemakkelijkt het doorslikken van de toch wel enigszins droge massa.

Traditioneel wordt er bij çiğ köfte ayran gedronken maar ijskoude cola is ook lekker.

Eén gedachte over “Çiğ köfte / Pittige vegan balletjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s