Plat Turks brood / Ramazan pidesi

Turks plat brood

Turks plat brood
Turks plat brood

In de 4 weken durende Ramadan wordt er net iets meer aandacht aan het eten besteed dan normaal. Zo ook met brood. Er worden het hele jaar door platte broden verkocht in de bakkerijen maar die hebben niet dezelfde specifieke smaak als de Ramazan pide. Ik heb het recept deze keer niet zelf gemaakt maar van internet geplukt. Helemaal onderaan staan enkele foto’s van vullingen die je er eventueel in kan doen. Er zijn meerdere recepten in omloop, elke streek heeft zijn eigen Ramazan pidesi. Sommigen gebruiken gedeeltelijk melk in plaats van alleen water en anderen maken hem met roomboter.

 • Ingrediënten
 • 600 gram bloempide 5
 • 3½ deciliter lauw water
 • 4 theelepels droge gist
 • 8-9 gram zuurdesem
 • 1 theelepel suiker
 • 2 theelepels zout
 • 1-2 eetlepe olijfolie
 • Voor de afwerking
 • 1 eetlepel water
 • 1geklutst ei
 • ½ theelepel zout
 • 1 eetlepel zwarte kummel

Bereidingswijze Turks plat brood

Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de beide gisten, de suiker en 1/3 van het water toe. Begin met kneden voeg zodra het te droog wordt telkens wat van het resterende water, het zout en de olie toe. Zodra het deeg zich een bal gevormd heeft neem je het over op een met bloem bestoven aanrecht en kneedt  je het nog een kwartier goed door.

Vet een kom in en laat het deeg hierin, afgedekt met een doek of folie, 60-70 minuten rijzen. Liefst op een goed warme plaats van rond de 30°C. Na de rusttijd druk je het gerezen deeg eerst goed in voordat je het, op een met bloem bestoven werkblad, nog eens 10 minuten stevig doorkneed.

Afhankelijk van de ruimte in je oven en de grootte van je bakblik maak je 1 of 2 deeglappen van 5 cm dikte. Leg het uitgerolde brood op een met bloem bestoven bakblik en zet het weg voor de tweede rijs van  20-25 minuten.

Warm in de tussentijd de oven voor op 220°C. Na de rijstijd trek je met een achterkant van een mes een ruitpatroon in de bovenkant van je pide. Meng in een kommetje het ei met een eetlepel water en wat zout en strijk dat met een kwastje of de achterkant van een lepel over het ingekerfde ruiten. Bestrooi met zwarte kummel.

Bak het Turkse platte brood gaar in 12-15 minuten.

Je kan er ook een lekkere pizza van maken of vullen met van te voren rulgebakken gehakt.

pide 3 Pide 1

Eén gedachte over “Plat Turks brood / Ramazan pidesi”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s