Aubergineschuitjes met gehakt / Karnıyarık

Aubergineschuitjes met gehakt

Aubergineschuitjes met gehakt
Aubergineschuitjes met gehakt

Vanuit het Turks vertaald betekend ‘karnıyarık‘, ‘verwonde buik’ . Omdat aubergineschuitjes met gehakt in het Nederlands een stuk smakelijker klinken heb ik er die naam aan gegeven. Het gerecht is voor zover ik heb kunnen achterhalen is een specialiteit uit de keuken van Afyonkarahisar en dateert uit de Osmaanse periode.

Ondanks dat het er ingewikkeld uitziet is de bereiding erg eenvoudig en een ideaal gerecht om van te voren klaar te maken. Wil je eens je gasten verrassen met een Turkse maaltijd zijn aubergineschuitjes met gehakt A, goed van te voren te maken en B, gegarandeerd een succes want er zijn er maar weinig die dit gerecht niet lekker vinden. Evenzo is het gehakt prima te vervangen door een paddestoelenmix of alleen tomaat en pepers voor een vegetarische maaltijd. Zonder vlees heet het gerecht Imam Bayıldı.

Ik reken altijd 2 kleine aubergines per persoon. Kies kleintjes want die grote zijn niet zo geschikt voor dit gerecht. Heb je de mogelijkheid om aan lange dunne aubergine te komen kan ik je die aanraden want die zijn net een tikkeltje smakelijker. Voor 4 stuks aubergineschuitjes met gehakt ben je ongeveer een uurtje bezig exclusief het afbakken in de oven. Reken hier nog eens een 40 minuten voor.

Aubergineschuitjes met gehakt, de ingrediëntenlijst

 • 4 kleine aubergines
 • 100 gram mager rundgehakt
 • 1 kleine ui
 • 2 groene pepers
 • 1 flinke tomaat
 • 1 dessertlepel tomatenpuree
 • 1 theelepel paprikapuree
 • Enkele teentjes knoflook (optioneel)
 • snufje piment
 • snufje komijn
 • peper en zout
 • 1 a 2 takjes gesnipperde peterselie
 • Olie om in te bakken

Eventueel om de ovenschaal aan te vullen nog wat extra groene pepers, tomaten en in frieten gesneden aardappelen.

Wanneer je geen paprikapuree of piment in huis hebt kan je ook heel goed een kant-en-klare bolognesesaus gebruiken. Dan heb je niet helemaal dezelfde smaak maar je komt wel een eind in de richting.

Bereidingswijze van de aubergineschuitjes met gehakt

Schil aan 2 zijden een reep van de aubergine af. Bepaal de plaats waar je gaat schillen door hem neer te leggen en te kijken hoe hij het best licht. Daar waar je de schil weghaalt wordt bodem en bovenkant.

Verwarm in een bakpan een flinke laag olie en bak de aubergines snel bruin. Gaar hoeven ze niet te zijn. Als ze net zacht genoeg zijn dat je ze met een vork open kan drukken is het genoeg. Leg een spatrooster op de pan want het spettert erg. Wees voorzichtig met een deksel. De aubergines kunnen dan te gaar worden en daarbij loopt ook het verdampte water uit de groente terug in de hete olie met alle mogelijke gevolgen van dien. Wanneer hij goed bruin is omdraaien met een knijper.

Laat ze uitlekken op keukenpapier. Wil je in de ovenschaal ook stukken aardappel erbij bak dan in dezelfde olie de in frieten gesneden aardappel bruin. Hoeven ook niet gaar, dat komt later in de oven wel. Laat ook deze uitlekken op keukenpapier.

Snipper de ui en 2 groene pepers goed fijn. Bak ze aan in een beetje olie. Zodra ze glazig zijn voeg je het gehakt toe. Pel de tomaat en snij hem in kleine blokjes. Doe ze samen met de beide purees bij het gehakt en bak het mengsel nog even door. Maar de gehaktsaus op smaak met de kruiden en het zout.

Leg de gebakken aubergines in een ovenschaal, trek de buikjes open en bestrooi ze met een beetje zout. Pas op dat je niet door de bodem gaat want dat bemoeilijkt het uitserveren aan tafel. Vul ze met het gehaktmengsel. Maak de knoflook schoon en snij de teentjes in de lengte

ocalmutfak.blog
ocalmutfak.blog

in stukjes. Steek deze in het gehakt. Snipper de peterselie en strooi ook deze erover. In een kommetje neem je vervolgens een theelepeltje tomatenpuree, of saus. Leng dit aan met water en roer even alle klontjes eruit. Giet dit in je ovenschaal zodat het gerecht erin kan sudderen.

Leg eventueel de gebakken frieten tussen de aubergines evenals in vieren gesneden tomaten en een paar groene pepers, zie onderste foto. Afgaren voor 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Menutip: Aubergineschuitjes met gehakt  met rijst- of bulgur pilav en een herderssalade. Als drank is koude ayran een echte aanrader.

2 gedachten over “Aubergineschuitjes met gehakt / Karnıyarık”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s