Courgettebloemen met kaas / Peynirli kabakçiçeği

Courgettebloemen met kaas

Courgettebloem met kaas
Courgettebloem met kaas

Een enkele courgetteplant geeft als het een beetje wil elke dag een vrucht. Die kan je natuurlijk nooit allemaal op en om courgettes in te maken of in de diepvries te bewaren zijn ze niet echt geschikt. De bloemen kan je echter ook heel goed eten zoals ik je laat zien in dit recept van courgettebloemen met kaas.

Courgettebloemen hebben een lichtere courgettesmaak dan de vrucht zelf, welke dan voornamelijk in het groene gedeelte zit. De gele bloemblaadjes smaken zacht zoet met een heel eigen zachte bite. De bloemen worden op meerdere manieren bereidt. Je kan ze roerbakken met ei, frituren of vullen met een rijstmengsel of kaas. Er staan op  Smulweb nog veel meer recepten met courgettebloemen.

Ik heb hier gekozen voor een vulling van lorpeynir, vergelijkbaar met hütenkase, met munt en peterselie. Om een en ander bij elkaar te houden heb ik ze door een bloempapje gehaald. Courgettebloemen met kaas zijn lekker als bijgerechtje of als snack. Wat mij opviel, het was voor mij ook de eerste keer dat ik ze maakte, was dat ze de volgende dag koud uit de koelkast zelfs nog smakelijker waren.

Ik ben met dit recept een uurtje bezig geweest en met 2 personen hielden we er van over.

Benodigdheden voor Courgettebloemen met kaas

 • cougettebloemVoor de vulling
 • 15-20 courgettebloemen
 • 200 gram lorpeynir of uitgelekte hütenkase
 • 3 takjes peterselie
 • 15-20 blaadjes verse munt of een theelepel droge
 • 3 takjes verse dille (optioneel)
 • zout, zwarte peper

Cougettebloem 4

 • Voor het beslag
 • 1 mok of waterglas bloem
 • 1 ei
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • water
 • olie om te frituren

Voor de juiste hoeveelheid water moet je zelf kijken hoe je bloem reageert. Broodbloem bindt sneller door allerlei door toevoegingen en verbeteraars anders dan biologische bloem. Uiteindelijk moet het beslag enigszins aan de courgettebloem blijven hangen. Het beslag voor courgettebloemen met kaas moet dus dikker zijn dan pannenkoekenbeslag maar dunner zijn dan beslag voor cake.

Wat de kaas betreft: in principe kan dit elke soort kaas zijn die niet smelt. Smeltkaas komt door het deeg naar buiten waardoor ze leeglopen.

Bereidingswijze van courgettebloemen met kaas

Als je verse bloemen uit de tuin hebt is dit niet van toepassing maar als je zoals ik bloemen op de markt gekocht hebt zijn ze dicht gegaan. Om ze weer open te krijgen zet je ze even in een bakje met koud water. Ook handig tegen de beestjes trouwens, er kwam een heel legioen aan allerlei kruipend gespuis naar boven wat ik zo meteen kon vangen.Courgettebleom 2 Heb je zelf een courgetteplant pluk je het best de bloemen zo vroeg mogelijk, in ieder geval voordat de zon erop komt.

In de tussentijd maak je het kaasmengsel en je beslag.

Was de verse kruiden, snij ze klein en prak ze met het zout en peper door de kaas.

Voor het beslag doe je alle droge ingrediënten Courgettebloem3en het ei in een kom. Onder toevoeging van water klop je met een garde het mengsel tot een glad beslag.

Als de bloemen open zijn haal je de stampers eruit. Deze geven een bittersmaak. Zet ze ook even op de kop op een handdoek om het water eruit te laten lekken.

Nu kan je beginnen met het vullen van de courgettebloemen met kaas. Met verse bloemen zal het wel meevallen maar met van die verlepte exemplaren die ik had was het een goede test voor mijn geduld. Gelukkig waren het er maar weinig. Ik had ze goed volgestopt en de uiteinden van de gele blaadjes zo goed mogelijk dichtgevouwen. Enkele bloemen scheurden ook tijdens het vullen maar dankzij mijn iets dikkere beslag plakte dat met frituren weer dicht.

Als je alle bloemen gevuld heb zet je een pannetje met vet op. Ik  had een laag van ongeveer 2 cm in de bakpan. Wacht tot het vet goed warm is en bak ze dan net als appelflappen.

Courgettebloem 5 Courgettebloem 6

Courgettebloem 7 Courgettebloem 8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s