Druivenbladeren inmaken / Dolmayaprak salamura

Druivenbladeren

Druivenbladeren gekookt
Druivenbladeren gekookt

De vacuümverpakte of in potten te koop aangeboden bladeren voor het bereiden van gevulde druivenbladeren ‘yaprakdolma’ of ‘sarma’ zijn niets meer dan gepekelde bladeren van de druif. Heb je zelf een druif in de tuin kan je in plaats van de gepekelde bladeren ze ook vers gebruiken.

Om verse bladeren te gebruiken pluk je ze wanneer ze nog niet te oud zijn. Liefst wanneer ze net hun lichtgroene kleur van ‘jong blad’ verloren hebben. Ze zijn dan precies stevig genoeg om een rolletje van te draaien en hebben nog geen draderige nerven. Voordat je ze kan gebruiken blancheer je de druivenbladeren heel even in kokend water met zout. Je zal zien dat de kleur binnen een minuut omslaat van grasgroen naar olijfgroen. Zodra alle bladeren die kleur hebben haal je ze uit het water en spoelt ze direct met koud water af in een vergiet. Zou je dat niet doen garen ze door het aanhangende hete water door en loop je het risico dat ze te zacht worden.

Druivenbladeren zelf inmaken

Dolmablad met zout

Heb je er heel veel, in Turkije verkopen ze ze ook vers op de markt, kan je ze ook heel gemakkelijk zelf inmaken. Op de foto zie je een hoeveelheid tussen de een en anderhalve kilo verse druivenbladeren, die tenslotte in drie oude yoghurtbakken zijn ingelegd.

Om te beginnen moet je droge druivenbladeren hebben. Je wast ze dus niet! vervolgens maak je stapeltjes van de bladeren met de ruggen van de bladeren naar boven. Als je dit tijdens het plukken al doet bespaar je jezelf een hoop werk. Alle steeltjes laat je ook dezelfde kant op wijzen.

Dolmablad versMaak in een pan pekelwater aan met pekel- of natuurzout, geen gezuiverd zout. Gebruik zoveel zout dat een ei blijft drijven. In sommige Turkse recepten staat dat ze koud water gebruiken, ik verkies gekookt enigszins afgekoeld, maar nog wel heet, water. Ik heb het een keer met koud pekelwater gedaan en mijn bladeren verkleurden niet en moest ik ze ’s winters alsnog koken.

Leg de druivenbladeren met de ruggen naar boven in een pot of bak waar je makkelijk met je hand in kan en Dolmablad doosgiet het pekelwater erop totdat er geen lucht meer uit komt. Druk ze af en toe iets in zodat er overal water tussen de bladeren komt. Je kan ook rolletjes maken, van zo’n 25 druivenbladeren en deze in een glazen conservenpot doen, zo staan ze ook in de supermarkten, maar het probleem is dat je die er later zo moeilijk uitkrijgt.

Zo nodig na enkele dagen nog wat pekelwater toevoegen. Donker en koel wegzetten. Na een week of 2 kan je de druivenbladeren voor de dolma gebruiken.

3 gedachten over “Druivenbladeren inmaken / Dolmayaprak salamura”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s