Gevulde druivenbladeren / Yaprak sarma

Gevulde druivenbladeren

Gevulde druivenbladeren
Gevulde druivenbladeren

Wie kent ze niet? De Griekse Dolmades of zoals we in ze in Turkije noemen, Dolma. Dolma betekend echter niets meer of minder dan ‘gevuld‘. Of je nu een paprika, aubergine, het blad van kool, een knollensoort of een druivenblad vult met iets, het valt allemaal onder dolma. Als basis voor de vulling wordt rijst of bulgur gebruikt en je hebt ze met vlees, dan zijn ze hartig van smaak en zonder vlees. Met name de gevulde druivenbladeren worden ook vaak zonder vlees gemaakt en dan koud gegeten. Er zitten dan ook rozijnen, pijnboompitjes en iets andere kruiden in. In plaats van dierlijk vet gebruikt men dan ook olijf- of andere plantaardige olie bij de bereiding.

Dit recept is een handleiding voor gevulde druivenbladeren met rijst en gehakt. Wil je dezelfde smaak, dus niet het zoete met de rozijntjes, maar zonder vlees kan je dit ook gewoon weglaten. Ik raad je dan wel aan roomboter te gebruiken in plaats van margarine en iets meer tomatenpuree te gebruiken.  De aangegeven hoeveelheid van het onderstaande recept is voor 2 à 3 personen en de bereidingstijd hangt af van hoe snel dat je de rolletjes kan maken. Reken in ieder geval op 50 minuten kooktijd met een kwartiertje ‘op smaak komen’.

Met dit recept zijn de exacte verhoudingen niet aan te geven. De hoeveelheid bladeren hangt af van de hoeveelheid vulling die je er in doet en de grootte van het blad. Ik maak altijd een bepaalde hoeveelheid vulling. Heb ik niet genoeg bladeren vul ik een paprikaatje, een tomaat of een aubergine met het restant. Dat kan in de dezelfde pan erbij, hoef je  niet apart te koken. Van het restant van de vulling kan je ook een beetje soep maken. Met wat extra peterselie en eventueel een bouillonblokje maak je een lekker rijstsoepje. Heb je bladeren over pak je ze gewoon weer in en bewaar je ze in de koelkast. Gepekelde bladeren blijven wekenlang goed. Probeer er niet te veel met je vingers aan te zitten, pak uit de verpakking wat je nodig hebt. Te veel bacteriën geeft schimmel, zeker als je ook met vlees werkt.

Vulling voor gevulde druivenbladeren

1½ waterglas Surinaamse of Turkse rijst (geen snelkook)

150 gram rundergehakt

2 tomatenDolma benodigdheden

1 kleine ui

5-8 takjes peterselie

1 eetlepel tomatenpuree

boter of margarine

zout en zwarte peper

citroenzuur of citroensap

druivenbladeren

Druivenbladeren vullen

Dolma klaar voor draaienWas de rijst in een grote mengkom, er mag best een beetje water aan blijven hangen, dat werkt prettiger. Snij de tomaat en de ui in hele kleine blokjes en doe ze bij de rijst in de kom. Zo ook de gesnipperde peterselie, het gehakt, de tomatenpuree en een klontje boter of margarine ter grootte van een flinke walnoot. Voeg het zout en de peper toe en roer met  je vingers alles goed door elkaar. Het gehakt moet helemaal gemengd zijn met de andere ingrediënten, niet kneden. Proef af op zout. Het moet iets te zout zijn, de rijst zuigt immers het zout op.

Haal de steeltjes, met de nagel van je duim, van de druivenbladeren af en leg ze op de rand van de mengkom of ergens waar je ze makkelijk kan pakken. Kapotte en harde bladeren leg je op de bodem van de kookpan die je gaat gebruiken. Een bodempje bladeren komt de smaak ten goede en mocht je gerecht aanbranden zetten je gevulde druivenbladeren zelf niet aan.

Druivenbladeren vullen kan je op meerdere manieren doen.  In je hand, op de plank, met een apparaatje en zelfs met behulp van een diepvrieszakje. Ik heb het op de hand geleerd. Zie hieronder. Dit zijn weliswaar geblancheerde bietenbladeren maar het principe is hetzelfde.

SANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERA

Gemengde dolma
Gemengde dolma

Het is belangrijk dat je zo stevig mogelijk aanrolt, net als met een sjekkie, anders komt de rijst tijdens het koken er uit. Leg de dolma’s, ook wanneer je paprika’s en aubergines gebruikt, altijd strak tegen elkaar in de pan met de dikste onderop. In Turkije maken we ook vaak gemengde dolma waarbij de genoemde groenten onderop liggen en de holtes en bovenlaag afgevuld wordt met rolletjes van druivenbladeren.

Dolma voor het kokenAls je vulling op is en je alles netjes in de pan ingepast hebt breng je in de waterkoker water aan de kook. Doe een heel klein beetje water alvast in de pan en zet de pan op een lage hittebron. Als je van een beetje zurige dolma houdt voeg je nu enkele druppels citroensap of een paar korrels citroenzuur toe. Leg enkele klontjes boter op de dolma’s en dek de inhoud van de pan af met een hittebestendig bord.

Zodra het water kookt giet je het langzaam in de pan met dolma’s totdat het bord net onderstaat. Zet de hittebron hoog totdat het geheel goed kookt en breng ze dan naar beneden. Het gerecht moet nu 50 minuten zachtjes koken. Na 40 minuten kijk je vene of er nog een beetje water bij moet. Grote kans namelijk dat ze al droog staat. Voeg zo nodig nog een 2 dl kokend water toe en zodra de 50 minuten om zijn zet je de hittebron uit. Laat de gevulde druivenbladeren minimaal nog een kwartiertje ‘op smaak komen’.

2 gedachten over “Gevulde druivenbladeren / Yaprak sarma”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s