250 jaar oude kaas gevonden in Van

250 jaar oude Vankaas

250 jaar oude Vankaas Foto: DHA Photos
250 jaar oude Vankaas
Foto: DHA Photos

In een artikel van de Daily Hürriyet van 5 augustus jongstleden las ik een bericht over een vondst van 250 jarige Vankaas. Dat is nou nog eens wat je ‘overjarige kaas’ noemt.

Tijdens restauratie- en onderzoekswerkzaamheden in het Hoşap kasteel in het district Gürpınar in de provincie Van is een kaas ontdekt die ongeveer 250 jaar oud moet zijn. De restanten van het kasteel waar momenteel de onderzoekingen plaatsvinden dateren uit de 16e eeuw. De funderingen waarop het bouwwerk rust stammen echter uit de Urartische tijd,

Overblijfselen Hoşap kasteel
Overblijfselen Hoşap kasteel

welke teruggaat tot de 12e eeuw vChr. Rond het Vanmeer lag er indertijd een koninkrijk dat zich uitstrekte van het huidige Iran, tot in de Kaukasus en Eufraat en Tigrisdelta. De geschiedenis van het Hoşap kasteel wordt al jaren in kaart gebracht door de afdeling historische kunst van de Yüzüncü Yıl universiteit in Van.

Een van de laatste onderzoeksprojecten betrof vier opgegraven kruiken met kaas. In het laboratorium van de universiteit werd ze onderworpen aan een chemisch onderzoek. Aan de hand van de

verregaande staat van verkalking kon worden vastgesteld dat de kaas ongeveer 200-250 jaar oud moet zijn.

Kaas in kruik
Kaas in kruik

Het hoofd van de onderzoeken, assistent professor Mehmet Top, liet weten dat een van de vier in de keuken gevonden kruiken al gebroken was toen ze hem vonden. Zelfs vandaag de dag wordt de bekende Van kruidenkaas nog hier en daar op dezelfde traditionele manier gemaakt. De kruiken worden tot aan de rand gevuld met kaas, op een degelijke manier verzegeld en ingegraven in de grond. In de koelte van de aarde laat men de kaas enkele weken tot maanden rijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s