Witte bonen in tomatensaus / Kuru fasulye

Witte bonen in tomatensaus / Kuru fasulye

Kuru fasülye met worst
Kuru fasulye met worst

Witte bonen in tomatensaus wordt gezien als het ‘nationale gerecht’ van Turkije. Er zijn dan ook vele ‘esnaflokantalar‘, restaurantjes voor de middenstand, in achterafstraatjes van winkel- en industriegebieden die standaard elke dag kuru fasulye op het menu hebben staan. Standaard geserveerd met witte rijst.

Je kan ‘kuru‘ zoals het kortweg in het Turks genoemd wordt heel simpel maken van een blik bonen en een pot kant-en-klare bouillon of op de traditionele manier door de bonen eerst een nacht voor te weken. Hieronder beide bereidingswijzen want ook op de snelle manier is het gerecht best wel lekker.

In Turkije maken ze de witte bonen in tomatensaus meestal met rundvlees. Schapenvlees, rundergehakt of worst wordt ook gebruikt maar in mindere mate. Kijk hier voor ‘kuru’ met gehakt. Je kan het gerecht zelfs  zonder vlees maken. In de ‘kuru’ zoals op de middelste foto zit bijvoorbeeld geen vlees.

De onderstaande recepten zijn voor 3-4 personen. Krijg je het niet op is dat geen probleem. Net als met bruine bonen- en erwtensoep is ook ‘kuru‘ de volgende dag pas echt lekker op smaak.

Witte bonen in tomatensaus binnen 15 minuten

Je hebt hiervoor nodig:

1 blik van 800 gram witte bonen

1 pot runderbouillon met stukken vleesSANYO DIGITAL CAMERA

1 flinke ui

1 klein blikje tomatenpuree of

400 gram blik tomaten op sap

flinke klont boter of scheut olie

Zoete rode paprikapoeder

zwarte peper

zout zal niet nodig zijn

Bereidingswijze

Maak de uit schoon en snij hem in kleine blokjes. Fruit hem in een kookpan in de boter of olie. Geen olijfolie gebruiken, dat smaakt niet. Zonnebloem, mais of arachideolie voldoen prima. Snij eventueel ook de tomaten in blokjes en voeg ze aan de inmiddels glazige ui toe. Breng dit aan de kook terwijl je de saus op smaak brengt met de zwarte peper en paprikapoeder.

Doe de bonen bij de saus en het vlees uit de kant-en-klare bouillon. Roer het even door en voeg wat van de bouillon toe. Als ze erg zout is zou ik niet gelijk heel de pot erbij doen maar eerst even proeven. Een ander hangt ook van het zoutgehalte van de bonen af. Als het te zout dreigt te worden doe je in plaats van de rest van de bouillon er wat water bij. Even doorkoken en de Turkse witte bonen in tomatensaus is klaar. Opmerking: een paar uur van te voren maken komt de smaak ten goede.

Witte bonen in tomatensaus op de traditionele manier

Benodigdheden

2 mokken gedroogde witte bonen

250 gram rund- of schapenvlees met een beetje vet

1 flinke uiSANYO DIGITAL CAMERA

2 kleine blikjes Hollandse tomatenpuree of

1 eetlepel Turkse tomatenpuree

eventueel 2 tomaten

eventueel klontje boter

zoete rode paprikapoeder

zout en zwarte peper

water om in te koken

Bereidingswijze

Zet de bonen een nacht van tevoren in de week. De volgende dag gooi je het weekwater weg en wast de bonen. Snij het vlees in blokjes. Zit er veel vet aan hoef je geen vet aan het gerecht toe te voegen, is het mager vlees doe je er een klont boter bij.

Je kan nu de ‘kuru‘ op twee manieren bereiden want daar zit best wel smaakverschil in.

A, je kan alles kleinsnijden, tomatenpuree en specerijen tegelijk in de pan doen en gaarkoken. Dit kan in een half uurtje in de snelkookpan of in een ovenpan waarmee je een Turks stoofpotgerecht maakt. Dit laatste duurt dan wel minimaal 2 uur.

B, je zet het vlees met de bonen op en terwijl deze gaarkoken, ook zo’n 1,5 uur, maak je de saus die je vervolgens later toevoegt.

Bij methode A krijg je een rozige brei en bij bereidingswijze B blijft het vet als een heldere laag bovenop drijven en krijg je een pikantere smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar methode B. Zo doen  ze het ook in de restaurants. Ik gebruik sowieso zelf nooit geen snelkookpan omdat ik het eten eruit niet lekker vind. De meeste Turkse vrouwen hebben tegenwoordig echter wel zo’n ding. Je kan hem er dus heel goed voor gebruiken.

Methode A lijkt me duidelijk. Je doet alles, behalve het zout, tegelijk in een kookpan en kookt het gerecht tot het gaar is. Op smaak brengen doe je daarna.

Bij manier B zet je dus eerst het vlees en de bonen op. De saus maakt je als volgt. Snipper de ui en eventueel de tomaat, je kan ook alleen puree gebruiken. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de tomaat en de puree plus de specerijen toe, geen zout en pruttel dit op een laag pitje gaar. Net zolang totdat je ziet dat de tomatensaus en het vet zich scheiden. De saus is nu klaar en zet je weg totdat de bonen bijna gaar zijn.

Wanneer de bonen bijna gaar zijn voeg je de saus en het zout toe. Nog een kwartiertje laten doorkoken en nogmaals afproeven.

Waarom zout pas op het einde toevoegen?

Peulvruchten zwellen beter op als je pas zout toevoegt nadat ze gegaard zijn. Met goede kwaliteit bonen merk je dat niet zo maar met een mindere soort wel, ze blijven dan hard hoe lang je ze ook kookt. Harde bonen die niet willen garen help je een handje met een snufje baking soda. Niet te veel anders wordt witte bonen in tomatensaus een beetje bitter. Een snufje tussen duim en wijsvinger is meer dan genoeg.

Kuru eet je, zoals gezegd, met witte rijst en een herderssalade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s