Ansjovis uit de oven / Hamsi buğlama

Ansjovis uit de oven

Ansjovis
Ansjovis

Ik kon het niet laten van de week nog een keer hamsi, zoals wij ze hier noemen, te eten. Vorige week had ik ze gebakken maar manlief had meer trek in ansjovis uit te oven deze keer. Ze zijn er nog maar net van dit jaar en ze zijn pas echt lekker als het gesneeuwd heeft. Deze lagen echter zo mooi te glimmen, dat ik ze gewoonweg niet kon laten liggen. Voor twee personen heb je ruim genoeg aan een kilo nog niet schoongemaakte vis.

Ansjovis uit de oven wordt op meerdere manieren gemaakt. Met of zonder veel groent en soms met knoflook. Onze voorkeur gaat uit naar de naturel versie. Ik hoef er geen tomaten, aardappelen en pepers bij en zeker geen knoflook. Als amateurkok heb ik het allemaal geprobeerd. Voordat ik een mening geef wil ik wel weten waar ik het over heb, maar ik vind het afbreuk doen aan de typische ansjovissmaak. Sommige dingen krijgen nu eenmaal meerwaarde door het weglaten. Ik vind ansjovis ook zoiets. Deze vis heeft al een sterke  smaak van zichzelf, daar moet je niet te veel meer aan snikkeren. De mening van mijn man uit Trabzon is ” hamsi uit de oven eet je niet met groenten. Vroeger waren er geen peper, tomaat en aardappel in onze keuken, dat is in de jaren ’70 pas gekomen. Dergelijke groenten groeien niet op de berghelling en hebben we te danken aan het transport over de weg.”

Ik geef hieronder twee recepten voor Ansjovis uit de oven. Een met groenten, je hoeft je tenslotte niet vast te houden aan tradities en het andere recept is de naturelversie. Het recept met groente is van een kookblogster die meewerkt aan UzmanTv.

Ansjovis uit de oven met groente / Sebzeli Hamsi Buğlama

Daar hebben we voor nodig:

 • 1 kg ansjovis
  Ansjovis uit de oven met groente
  Ansjovis uit de oven met groente
 • 2 uien
 • 2 tomaten
 • 2 aardappelen
 • 2 zoete groene pepers (charliston)
 • half bosje peterselie (takje of 15)
 • 2 citroenen
 • laurierblad
 • ½ koffiekopje olijfolie
 • zout en peper
Bereidingswijze

We gaan er hiervan uit dat de vis al schoongemaakt en gewassen is. Dus kopje eraf en darmpjes eruit. Het graatje mag erin blijven. Schil de aardappelen en snij ze in schijven van een halve centimeter dikte. Leg deze op de bodem van een ingevette ovenschaal. Bovenop de aardappelen komen de visjes. Maak de ui schoon, snij hem in ringen en leg ze op de vis. Snij de peper in ringen en de ontvelde tomaat in plakken. Deze komen bovenop op de uienringen. Snij de citroenen in dunne plakken en snipper de peterselie grof. Leg deze samen met een paar laurierbladeren als bovenste laag op het gerecht. Tot slot bestrooi je het geheel met peper en zout en giet het halve kopje olijfolie erover. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200°C  totdat de aardappelen gaar zijn.

Als amateurkok vind in dit recept iets niet kloppen. Ansjovis heeft namelijk maar heel even nodig in de oven. In een oven die goed op temperatuur is zelfs minder dan een kwartiertje.  Laat je dit gerecht erin staan totdat de aardappelschijven gaar zijn is de vis gegarandeerd te zacht geworden. Mede ook door het vocht van de tomaat. Ik vind het ook erg vet met dat halve kopje olie, ansjovis is van zichzelf al behoorlijk vet.

Ansjovis uit de oven volgens Linda

IngrediëntenHamsi buglama 2

 • 1 kg ansjovis
 • 1 ui
 • 1 citroen
 • zout
 • beetje olie

Bereidingswijze

Zout de schoongemaakte,Hamsi buglama 3 gewassen en uitgelekte hamsi. Vet een ovenschaal of bakblik in en leg de ansjovisjes erop. Leg er een paar uienringen en voor de sier een paar plakjes citroen op. Knijp de citroen zelf uit over de vis. Ik gebruik bewust weinig ui. Heb een keer 2 uien gebruikt, zoals in de Turkse recepten staat, maar kreeg toen het uienvocht niet weg gebakken. Gevolg was een te zachte vis met een overheersende uiensmaak.

Hamsi buglama 4Zoals je op de onderste foto ziet is mijn bakblik droog,  de vis niet aangebakken en kan je de graat in zijn heel uit de vis halen. Breekt het graatje is je vis te gaar.

Ansjovis uit de oven eten wij het liefst met alleen brood en rucolasalade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s