Ezo Gelin Soep / Ezo Gelin Çorbası

Ezo gelinsoep

Ezo gelinsoep
Ezo gelinsoep

Linzensoep van rode linzen is misschien wel meest veelzijdige Turkse soep. Er zijn misschien wel 10-20 verschillende recepten van en allemaal even lekker. Elke streek heeft zo zijn eigen manier van linzensoep maken. Zo kan je de soep een volle smaak geven met aardappelen en wortelen of een meer Mediterrane met alleen knoflook en munt.

Op welke manier je de soep ook verrijkt, op één na, vallen ze allemaal onder de noemer linzensoep. De enige soep, die toch ook voor het merendeel uit rode linzen bestaat, maar anders genoemd wordt is Ezo gelinsoep. Het is van origine een vegetarische soep maar je kan in plaats van water ook bouillon gebruiken. Vlees hoort er niet in.

Waar komt de naam Ezo gelin vandaan en waarom is het niet gewoon een gevulde linzensoep?

Het Ezo gelin verhaal

Ezo is een meisjesnaam in Turkije en gelin (bruid) wordt je door je schoonfamilie genoemd vanaf het moment je je intrede doet in de familie. De betiteling voor schoondochter is ‘gelin’. In 1923 ondertekende Ataturk het vredesverdrag van Lausanne. Hiermee gaf hij akkoord aan de landsgrenzen zoals die voortaan voor Turkije zouden gelden. Zoals je aan de Syrische grens kan zien hebben ze daar op een groot stuk gewoon een lineaal langs gelegd. Dorpen vielen half in Turkije, half in Syrië, families werden verscheurd. Burgers die Turk wilden zijn mochten eenmalig naar Turkije komen en daar blijven. Maar wat als je hele bezit, je land en huis, aan de Syrische kant lag? Dat betekende dat je alles moest achterlaten. Echt veel Turken die Syrisch wilden worden waren er niet, dus van ruilen was geen sprake.

Ezo (roepnaam, haar echte naam was Zöhre) was op 14 jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een familie die enkele honderden meters binnen Syrische grenzen viel. Na het verdrag was familiebezoek naar Turkije voorbij. Er werden grensposten opgezet en je moest een paspoort hebben. Dat is heel wat voor mensen die nog niet eens een achternaam bezaten. Ezo werd al jong weduwe en wilde terug naar haar familie. Ze probeerde diverse malen naar Turkije terug te vluchten, wat haar niet lukte. Ze is nog een maal getrouwd heeft een dochter gekregen maar geliefde Turkije nooit meer gezien. Haar laatste wens was haar te begraven op een heuveltop vanaf waar ze Turkije kon zien. In 1956 is ze overleden. In 1999 is het graf naar haar Turkse geboortedorp, Dokuzyol köyü, verplaatst. Over haar leven zijn diverse speelfilms gemaakt.

Afgelopen jaar heeft haar inmiddels 71 jarige dochter met de hele familie, die inmiddels 20 leden telt, toegang tot Turkije gekregen als vluchteling. Ze wonen nu in Gaziantep en leven in armoede. Kleinzoon Baku heeft aangegeven de gebruiksrechten van zijn oma’s naam voor de soep en de films te gaan claimen.

Recept Ezo gelinsoep

De hoeveelheid is een flinke pan en de bereidingstijd is 2 uur.

Opmerking: ik heb wel gemerkt dat linzen, bulgur en rijst wat je in Nederland koopt veel sneller gaar zijn dan wat ik hier in Turkije koop. Blijkbaar is het in Nederland toch voorbehandeld. Voordat de linzen bij mij ‘omslaan’ naar een zelfbindende zetmeelbrei, om het zo maar even uit te drukken, moet ik ze echt 2 uur koken. De beste kwaliteit rode linzen zijn een beetje dikke linsjes. Hoe platter de lins hoe minder zetmeel.

Benodigdheden Ezo gelinsoep

1 volle mok rode linzen

1 Turks koffiekopje grove bulgur

½ Turks koffiekopje rijst

1 middelgrote ui

2 teentjes knoflook

2 ferme eetlepels roomboter

7 mokken water

Zout en peper

De marinade

2 eetlepels bloem

1 miniblikje tomatenpuree

1 dessertlepel droge munt

1 dessertlepel paprikapoeder

scheutje olie

2 mokken water

Bereidingswijze Ezo gelinsoep

Snipper de uit en de knoflook. Verwarm een grote soeppan voor en smelt de roomboter. Fruit hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de gewassen linzen, bulgur en rijst toe. Roerbak dit een minuut of drie. Voeg 7 mokken kokend water toe en laat de soep gaarkoken. Na een kwartiertje voeg je zout en peper toe. Af en toe even roeren om ervoor te zorgen dat de soep zich niet aan de bodem zet. Als alles gaar is zet je de soep laag en maak je de marinade.

Voor de marinade verwarm de olie in een klein pannetje en maak met de bloem een lichte roux. Voeg de tomatenpuree, munt en paprikapoeder toe en roerbak dit enkele minuten. Voeg dan langzaam het water toe tot een gladde saus. Meng de saus door de soep en laat hem nog een uurtje op smaak komen.

Om de soep echt op zijn Turks te serveren smelt je wanneer je gaat eten wat roomboter in een klein pannetje. Zodra ze schuimt voeg je wat rode pepervlokken toe en haalt het pannetje meteen van de warmtebron. Schep de soep op de borden en schenk een beetje van het hete vet over de soep.

Ezo gelinsoep is vullend genoeg om als maaltijdsoep te dienen. Lekker met een salade en Turks brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s