Witte bonen salade uit Istanbul / Istanbul piyazı

Istanbul Piyazı

Istanbul piyazı
Istanbul piyazı

De benaming piyaz vindt zijn herkomst in het Perzische woord piyaz wat ui betekent. Piyaz is een van de bekendste Turkse salades die gemaakt kan worden van elke soort peulvrucht. Het meest wordt piyaz gemaakt van witte bonen maar je kan het gerecht ook maken van een ander soort boontjes zoals börülce, dat zijn boontjes van de kouseband, kikkerewten of groene linzen.

De basis van elke piyaz is: bonen, of peulvruchten, ui, peterselie en sumak. De dressing bestaat meestal uit citroensap, azijn en olie. In de loop der tijd hebben er zich per streek piyazsoorten ontwikkeld. Afhankelijk van de voorhanden zijnde producten. De meest bekende zijn de Istanbul piyazı en de Antalya piyazı. Maar in principe kan je variëren wat je wil met een bonen- of peulvruchtensalade. Zie de variaties op de bijgaande foto’s. De Antalya piyazı is zo anders die behandel ik in een apart artikel.

Piyaz van börülce met gedroogde tomaatjes en rode paprika
Piyaz van börülce met gedroogde tomaatjes en rode paprika

In het Zuid-Oosten van Turkije kennen ze alleen de oude Perzische piyazı en krijg je geen bonensalade als je een bordje piyaz besteld maar een uiensalade met peterselie, sumak en olie. De meesten van ons kennen dit als vast onderdeel van een kebapschotel.

Recept Istanbul Piyazı

Hoeveelheden zijn voor een maaltijdsalade voor 2 personen of een bijgerecht voor 4 of meer. Met kant-en-klare witte bonen uit blik maak je deze smakelijke bonensalade in een kwartiertje klaar.

Ingrediënten

Piyaz met kidneybonen, rucola en mais
Piyaz met kidneybonen, rucola en mais
 • 400 gram uitgelekte gare witte bonen
 • 2 flinke tomaten
 • 1 flinke ui
 • 2 hete groene pepers of
 • ½ groen paprikaatje
 • 10-15 takjes peterselie
 • 3 eetlepels zwarte olijven
 • flinke scheut olijfolie
 • sap van 1-2 citroenen
 • 1 dessertlepel sumak (niet in Istanbul piyaz maar wel lekkerder)
 • zout
 • gekookte ei voor de garnering

Bereidingswijze

Snij de ui in kwart ringen en doe ze in een mengkom. Strooi er wat zout, de sumak en het citroensap over. Kneed nu, niet te hard, alles een paar keer door. Door het zout, de sumak en het citroen verliest de ui zijn scherpte en wordt hij in plaats daarvan lekker zoet. Hak de pepers, of de paprika, fijn. Pel de tomaat en haal het waterige hart met de zaadjes eruit. Snij het hardere vruchtvlees in reepjes van 2 cm. Ontpit de olijven en doe ze met de fijngesneden peper en tomaten bij de uien.

Piyaz van kikkererwten
Piyaz van kikkererwten

Snipper de peterselie en meng deze met de uitgelekte witte bonen door het groentemengsel. Proef de salade af op zout en citroen en voeg daarna pas de olijfolie toe. Als je de salade even laat staan heb je best kans dat ze later nog wat citroensap of azijn behoeft. De bonen zuigen de smaak namelijk op.

Stort de Istanbul piyazı op een bord en garneer met gekookte ei, peterselie, olijfjes en tomaat. Deze turkse witte bonensalade smaakt lekker bij de köfte en is een makkelijk bijgerecht voor bij de barbecue.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s