Turkse wijn

Turkse wijn

Turkse wijn
Turkse wijn

In het Osmaanse tijdperk leefde de Islamieten in een redelijk vreedzame harmonie met Sjamanen, Christenen en Joden op het stuk land wat we tegenwoordig Turkije noemden. De Islam is in de basis helemaal niet zo abstract als dat we de laatste 20 jaar mogen waarnemen. Meer dan 1000 jaar leefden genoemde bevolkingsgroepen op hetzelfde stuk grondgebied en dronken gezamenlijk hun wijntje en merriemelk, kımız. De wijnmakerij was in voorgaande eeuwen voornamelijk in handen van de Armenen en de Grieken en bekend is dat aan het hof van de Sultan Turkse wijn als dagelijkse drank regelmatig geconsumeerd werd.

In verband met bederf is bier geen traditionele drank in de warmere landen maar juist door het zonnige klimaat is Turkije een wijnland bij uitstek. Het land kent dan ook een wijntraditie die duizenden jaren teruggaat. Pas de laatste 50 jaar is dit door op de spits gedreven zogenaamde geloofsregels fors teruggebracht. Op dit moment is de wijnindustrie stuiptrekkend doordat het huidige politieke beleid meer dan 70% belasting heft op alcoholische drank. Via mediakanalen wordt de bevolking continu erop gewezen hoe slecht alcohol is en dat je door het drinken ervan een zonde begaat. Na 13 jaar dezelfde partij aan de macht beginnen veel niet verder denkende mensen dit nog te geloven ook. Zelfs het eens zo ‘goddelijke’ kımız, wat zelfs meegegeven werd aan de doden voor in het hiernamaals en waar Cleopatra haar bad in nam, wordt door Islamitische leiders veroordeeld als ‘heidens’. Kımız, gefermenteerde merrie-, ezelinnen- of kamelenmelk, bevat namelijk 1 tot 2,5% alcohol. Er volgt nog een apart artikel over kımız.

Terug naar de wijnen waar ik vandaag aandacht aan wil besteden. Na de economisch moeilijke tijden in de jaren ’70-’80 van de vorige eeuw kende de wijnindustrie in de jaren ’90 een opbloei als nooit tevoren. Met de komst van de huidige regering werd dit echter snel de kop ingedrukt en anno 2015 staat de Turkse wijnproductie op een laag pitje.

Turkije kent rond de 100 wijnhuizen waarvan er 27 meer dan 1 miljoen liter wijn per jaar produceren, 56 tussen de 100.000 en de 1 miljoen liter en 14 minder dan 100.000 liter produceren. Daarnaast worden er in veel wijnstreken door de dorpelingen zogenaamde ‘dorpswijn’ gemaakt. Niet alleen voor eigen gebruik maar ook als bijverdienste.

Enkele Turkse wijnen

Doluca uit de streek Tracië met zijn hoofdvestiging in Istanbul is in aan de zuidkust in de hotels samen met Kutman misschien wel de meest gedronken wijn. De twee heren zijn trouwens broers, ooit samen begonnen met Doluca, maar later opfgeplitst in twee aparte firma’s.

Doluca

Doluca Özel Kav is een uitstekende rode maaltijdwijn die bekend staat om haar dieprode kleur. Ze heeft een afdronk die op een mengeling van vanille, anjer en bramen lijkt. De wijn wordt gemaakt van de Turkse druivensoorten Öküzgözü en Boğazkere van de warme hellingen van Diyarbakır en en Elazığ. Prima wijn voor bij kebap- en pastagerechten.

Doluca Safir, zeer smakelijke goudgele zoete wijn van de misketdruif. Ze heeft een aroma van citrusvruchten en honing. Heerlijke dessertwijn bij ijs en gebak.

Sarafin

Wijnhuis dat bekend staat om zijn wijnen van wijnstokken van Franse origine. Het meest bekend zijn de:

  • Sarafin Souvignon Blanc, geel/groen wijn met een aroma van appel en verse kruiden. Perfecte combinatie met zeevruchten en mezes.
  • Sarafin Chardonnay, goudgele wijn met een specifieke Chardonnaysmaak. Een goede keuze bij vrijwel alle hoofdgerechten.
  • Sarafin Cabernet Chauvignon, full body rode wijn. Matcht naadloos met rood vlees en kebapgerechten.

Kavaklıdere

Wijn 2De Kavaklıdere wijnen zijn met name in de restaurants en wijnbars van Ankara en Istanbul een van de meest geziene wijnen. Kavaklıdere is een wijnhuis in Ankara. Een van de meest smakelijk is misschien wel de Kavaklıdere Boğazkere. Een dieprode volle wijn die je zowel solitair als bij een maaltijd of kaasplank kan drinken. De beste leeftijd voor een Boğazkere is rond de 10 jaar.

Kavaklıdere Kalecik Karası, een speciale wijn van de Kalecik Karası, een druif afkomstig van de Kalecikstreek ten Oosten van Ankara. Een druif met een speciale smaak die ze te danken heeft aan de grond waarop ze groeit. Lekkere fruitige rode wijn die gemakkelijk wegdrinkt. Niet al te zwaar en goed passend bij elke soort vlees en gevogelte.

Kavaklıdere Öküzgözü, heldere rode wijn met een fruitige afdronk. Deze drinkt met jong. Perfecte gezelligheidswijn.

Kavaklıdere Narince, geel/groenige wijn uit de provincie Tokat van de Narincedruif. Frisse wijn met een aroma van citrusvruchten en kamille.

Wijn 1In de jaren dat ik in Turkije woon heb ik al veel wijnen gedronken. Ik ben geen expert en hanteer een heel eenvoudige maatstaf: ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Mijn favorieten zijn zonder meer de dorpswijnen die je bij de boeren zelf koopt. Ik heb ze gedronken uit Isparta, Şarköy (Tracië) en Artvin en die zijn gewoon lekker. Je krijgt er ook geen hoofdpijn van. Van de fabrieksmatig geproduceerde wijnen genieten die van het Anatolische plateau mijn voorkeur, Turasan, Kapadokya, Kalecik of Hayyam. Biricik uit Denizli is goedkoop en ‘te drinken’. Van de week bracht een kennis een wijn uit Mardin voor me mee, Aram. Heavvy en ik verdun deze lekkere Turkse wijn met een beetje water. Misschien vloek ik nu volgens een echte wijnkenner, kan er ook niets aan doen 🙂

2 gedachten over “Turkse wijn”

    1. Van de merkwijnen geniet ook deze zonder meer mijn voorkeur. Ik heb zelf ook een restaurant gehad hier in Turkije maar verkocht het goedkopere Biricik. Moest wel vanwege het low budget menu wat men in een Nederlands restaurant met friet en frikandellen verwacht.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s