Musakka

Musakka

Musakka
Musakka

Een van de meest bekende Mediterrane gerechten is misschien wel Musakka. Kant-en-klaar te koop als maaltijdmix en ook in vrijwel elk Turks en Grieks restaurant staat ze op de kaart. Musakka is een gerecht waarvan de hoofdbestanddelen bestaan uit aubergine en gehakt. Het kan echter op vele manieren worden bereid, zelfs zonder vlees. In plaats van gehakt gebruik je dan champignons en iets meer kruiden.

Als we Wikipedia mogen geloven is de Mousakka met béchamelsaus een versie in het leven geroepen door een Franse kok in de 18e eeuw. Het recept hieronder is een hele simpele Turkse musakka, zonder aardappelen en zonder saus. De smaak van het gerecht lijkt op die van aubergineschuitjes.

De aangegeven hoeveelheden zijn voor 2 personen. Bereidingstijd is een half uurtje exclusief oventijd. Reken daar een 40 minuten voor.

Groene peper kan je vervangen door paprika. Je kan er als variatie champignons bij doen of blokjes aardappel. De champignons bak je niet van te vore,n de aardappel wel.

Ingrediënten eenvoudige musakka

Musakka 1

 • 250 gram rundgehakt
 • 3 middelgrote aubergines
 • 3 groene pepers
 • 2 flinke tomaten
 • 1 flinke ui
 • enkele knoflookteentjes
 • olie om in te bakken
 • pimentpoeder (yeni bahar)
 • zout, peper

Bereidingswijze

Musakka 2Haal de schil gedeeltelijk van de aubergine af zoals op de foto. Dit komt de smaak ten goede en heb je geen stukken schil in het gerecht. Snij ze in de lengte in tweeën of in vieren, dat hangt van de dikte van de aubergine af en vervolgens in plakjes van een centimeter. Ik hou wel van pittig en had 3 grote hete pepers.

Omdat zoveel peper rauw verwerkt een andere smaak geeft en ik ze meer samenhang met de aubergine wilde geven heb ik ze voorgebakken. Wanneer je maar 1 pepertje gebruikt en daarnaast gewone paprika hoef je die niet voor te bakken. Paprika bevat meer vocht dan peper en dat gaat ‘m dan niet worden.

Musakka 3Verwarm in een bakpan een laag olie en bak de aubergines. Als je tevens aardappelblokjes, of schijfjes, wil toevoegen bak je deze het eerst. Aubergine zuigt het meeste vet op, deze bakken we daarom altijd als laatst. De groente bakken we voor musakka, in tegenstelling tot şakşuka, niet helemaal bruin en gaar, het gerecht gaat immers de oven nog in. Laat de groente uitlekken op een bord met keukenpapier. Zet de oven aan en verwarm hem voor op een 180 graden.

Bak het gehakt in een pan zonder vet rul. In het vet wat van het gehakt afkomt bak je vervolgens even de fijngesneden ui en de knoflook mee. Snij de tomaat in blokjes, bliktomaat kan ook en doe deze bij het gehaktmengsel zodra de ui glazig begint te worden.

Voeg de piment zout en peper toe en meng de voorgebakken groenten door het gerecht. Proef af op zout want aubergine kan wel wat zout gebruiken. Doe het gerecht over in een ovenschaal, giet er ongeveer 200 ml kokend water over en stoof het gerecht in 30-40 minuten gaar.

Musakka 5Als je regelmatig Turks kookt zal het je opgevallen zijn dat ik er geen tomaten- en/of paprikapuree in heb gedaan. Veel Turkse koks en vrouwen doen dat om het gerecht ‘meer’ te maken. Je kan er dan gemakkelijker brood in dopen. Hoe meer water en puree, lees smaak, hoe zuiniger het wegeet. Mijn voorkeur gaat uit naar gezond en mijn filosofie met koken is dat hoe minder dat je snikkert aan de smaak van het product des te lekkerder het blijft. Met oog op de koolhydraten deze keer ook geen aardappelen in de musakka. Mijn voorkeur gaat uit naar een soort koolhydraten bij de maaltijd, dus of rijst, of aardappelen, of pasta of brood en niet en, en. Deze keer had ik rijst en een herderssalade.

Musakka is lekker met gekookte rijst en een frisse salade. Maak je het gerecht vegetarisch kan je het ook koud eten als meze met brood of gemengd met pasta als pastasalade.

2 gedachten over “Musakka”

  1. Het is niet lekkerder met tomatenpuree, er zit immers al tommaat in. Je proeft dan veel minder aubergine en het geheel krijgt een spaghettiesausachtige accent. Net als dat in de Nederlandse keuken veel mensen altijd overal een bouillonblokje of maggi doordoen krijgt je eten met tomatenpuree zo’n eenheidssmaak. De kunst van het weglaten 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s