Toetje van kweepeer / Ayva tatlısı

Ayva tatlısı

ayva-tatli-3

Ayva tatlısı, een toetje van een kweepeer. Je kan er ook stoofperen voor nemen die koken zelfs wat makkelijker dan kweeperen. Kweeperen zijn iets zachter en hebben wat meer moeite met rood kleuren. Voor het beste resultaat kook je de kweeperen een dag van te voren dan hebben ze nog een hele nacht om verder te kleuren. Houd ze wel onder het kookvocht. Vruchten die niet onder het kookvocht staan kleuren niet voldoende en eenmaal gaar zijn ze te zacht om te keren.

Benodigdheden voor het toetje van kweepeer

ayva-tatli-1

  • De helft van het aantal toetjes dat je hebben wilt koop je (kwee)peren
  • Voor elke halve kweepeer reken je een flinke eetlepel suiker
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje of een beetje poeder
  • water
  • ongezoete dikke room (Turkse kaymak)
  • garnering in de vorm van notenstrooisel

Bereidingswijze van het ayva tatlısı

Toetje van kweepeer

Was de kweeperen. Hier in Turkije zijn ze vaal erg vuil en sommige soorten hebben een beetje een viltachtig haar op de schil. Omdat we de schillen meekoken hebben we graag een schoon schilletje. Schil de gewassen kweeperen, halveer ze en haal de klokhuizen eruit. Uit de klokhuizen haal je vervolgens de pitjes want ook die koken we mee. Kweeperen kleuren meteen bruin. In sommige recepten lees ik: ‘besprenkel ze met citroen.’ Doe dat niet! Ik snap niet hoe men erbij komt want het is juist de bedoeling dat ze verkleuren.

Leg de schillen op de bodem van de pan, schik de halve kweeperen erop en doe in elke peer een lepel suiker. Voeg de pitjes, kruidnagel, kaneel en water toe en breng het geheel aan de kook. Giet er zoveel water bij dat het fruit net loskomt van de bodem. Om ze ‘onder’ te houden heb ik een bordje op het fruit gelegd. Ik had zelf trouwens ook nog een half zakje vanillesuiker toegevoegd, dan smaken ze net even anders dan de doorsnee ayva tatlı.

Als het water kookt temper je de hittebron totdat het net niet meer kookt. Zo laat je de kweeperen staan totdat ze op kleur zijn. Dat kan 3 uur zijn, maar ook 4. Laat ze niet zo lang staan dat ze uit elkaar vallen, het moet geen moes worden. Wil je niet zo lang wachten kan je ze ook kort koken, minuut of 15 en werken met voedingsmiddelenkleurstof of een scheutje rode wijn.

Ik heb ze 4 uur laten stoven en een nacht over laten staan. De volgende dag het water eraf gegoten en dit ingekookt tot de gewenste dikte. Hou er rekening mee dat een suikersaus dikker wordt naarmate hij afkoelt. Kook in tot de dikte van siroop en je hebt een koude saus die nog net gietbaar is.

Leg een halve kweepeer op een bordje, schep er een lepel ingedikte saus in en decoreer de ayva tatlısı met de room en het notenstrooisel.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s