Kudret nar / Balsempeer

Kudret Nar

Rijpe kudret nar
Rijpe kudret nar

In het Turks het meest bekend als ‘kudret narı’ maar ook wel ‘papara’ of ‘acayip elma’ (rare appel) genoemd. In het Nederlands draagt hij de naam ‘balsempeer’ maar luistert ook naar ‘sopropo’. Ik noem hem hier verder ‘kudret nar’.

De vrucht is familie van de komkommer en heeft een vergelijkbaar blad en groeistijl. Zijn scheuten kunnen tot wel 10 meter lang worden maar meestal is het maar een metertje of 5. In Turkije kweekt men hem voornamelijk voor de sier, zijn medicinale waarde en in mindere mate als groente. In de Nederlandstalige informatie op Wikipedia staat dat het sap van de onrijpe vruchten niet alleen bitter maar ook giftig is en de vrucht daarom een aantal uren in zout water gelegd moet worden alvorens hij bereid kan worden tot een gerecht. In de Turkse recepten die ik hieronder geef kom ik een dergelijke behandeling niet tegen. Wij doen dat hier in Turkije ook niet met aubergines, zoals in in Nederlandstalige recepten wel vaak geadviseerd wordt. De Wikipediatekst gaat verder met dat de vruchten kunnen worden gekookt of gestoofd. Kleinere vruchten worden ook wel zoetzuur ingelegd. Daarnaast worden tevens de jonge scheuten en bladeren als groente gegeten.

Kudret nar als medicijn

Vermengd met honing of olijfolie is het een krachtig medicijn tegen allerhande kwalen en aandoeningen. Ze werkt celvernieuwend, zacht voor de maag en ontgift de lever. Niet alleen in Turkije maar ook in geheel Azië, India en Afrika wordt de oranje vrucht al eeuwenlang gebruikt bij maagoprispingen en hoofdpijn. Daarnaast wordt er beweerd dat ze een positieve invloed heeft op aandoeningen van de darmen zoals ontstekingen en andersoortige verstoringen van de darmfunctie.

Het vruchtvlees kan voor zowel in- als uitwendig worden gebruikt en men maakt het met honing of olijfolie tot een bruikbaar preparaat. Het rijpe meloenkleurige fruit wordt met een vork geprakt en vermengd met honing om ’s morgens op de nuchtere maag ingenomen te worden. 1 Eetlepel per dag voor een tijdsbestek van 40 dagen schijnt voldoende te zijn om van allerhande maag- en darmklachten verlicht of verlost te worden.

Wanneer het geplette vruchtvlees met olijfolie gemengd wordt ontstaat er een eerste kwaliteit huidhelende zalf die zich uitermate goed leent voorde behandeling van eczeem en psoriasis. Ze is zo zacht voor de huid dat ze zelfs op vaginale wondjes gebruikt kan worden.

De verse vrucht is natuurlijk niet het gehele jaar voorhanden. Daarom wordt hij ook ingelegd in de olijfolie of op honing gezet. Hiervoor wordt de vrucht ontdaan van zijn pitten en in kleine stukjes gesneden. Vervolgens goed geprakt en vermengd met de olie of honing. In een goed afgesloten pot een maand laten trekken. In die tussentijd zal het vruchtensap zich scheiden en lijkt het alsof het bederft. Dat is niet het geval, zolang het niet schimmelt is er niets aan de hand.

Niet alleen onder de volksgeneeskunde is de kudret nar een bekend geneesmiddel. In China is de vrucht een van de bekendste middelen in de strijd tegen Diabetes. Dat de kudret nar inderdaad de suikerspiegel terug in een juiste balans kan brengen is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. De kudret nar bevat maar liefst 4 bestanddelen die de suikerspiegel positief beïnvloeden. Daarnaast is vastgesteld dat de vrucht het enzym AMKP bevat welke de suikerspiegel in balans houdt door ervoor zorgt dat suikers op de juiste manier door onze cellen verwerkt worden. In principe zou een medicijn gemaakt van deze vrucht beter zijn dan de huidige chemische medicatie daar van de kudret nar geen vervelende bijwerkingen bekend zijn, dit in tegenstelling tot het kunstmatige medicijn dat nu gebruikt wordt.

Gerechten met de onrijpe Kudret nar

Zowel in de Surinaamse als de Indiase en Kudret nar 1Chinese keuken wordt de balsempeer groen gebruikt. Ze wordt verwerkt in stoofpotten, soepen of gevuld. Enkele links naar recepten met de groene Kudret nar.

Gevulde Sopropo

Meerdere Oosterse  Kudret nar recepten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s