Oylat, grot, waterval en warmwaterbronnen.

Oylat is een verborgen plekje, op 27 km gelegen van de stad Inegöl, in de provincie Bursa. Het is een populaire bestemming voor de Turkse dagjestoerist. Vanuit dichte dennenbossen stort de Oylatbeek zich met een mooie, op een vrouw gelijkende, waterval in de loofbossen van een laag gelegen vallei. Deze vallei is de bovenkant van een breuk in de aardkorst, getuige de vele warmwaterbronnen die er in de omgeving te vinden zijn. De Romeinen bouwden er de eerste kuuroorden. De grote hamam in het dorpje Hilmiye maakt zelfs nog gebruik van de originele  Romeinse kanalisering en ondergrondse waterreservoirs. Het warme water heeft een heilzame werking bij aandoeningen van de gewrichten en spieren.

Hilmiye is een klein toeristisch dorpje. Op het dorpspleintje vind je de hamam, enkele hotelletjes en een ruime keus aan gezellige horecagelegenheden. Een keer in de week is er traditionele dorpsmarkt, waar allerhande soorten huisvlijt en biologische producten te koop zijn.

De Oylat waterval is een van de meest bekende in het Marmaragebied. Vanuit het dorpje is het 2,5 km lopen langs de beek. Er zijn twee paden: een is makkelijk begaanbaar en geplaveid, met halverwege een restaurantje en het andere ligt aan de overkant van de beek en is niet meer dan een bospad. Ik heb het bospad gelopen. Er zitten gemene klimmetjes tussen en als het nat is, moet je je rechts en links goed vasthouden. De wetenschap dat het maar een dikke 2 km is en de aanblik van de 15 meter hoge waterval, zijn het meer dan waard. Nou kwam ik ook net uit de hamam. Dus het kan ook daaraan gelegen hebben dat ik die 2,5 km nogal zwaar vond. Normaal heb ik daar niet zo’n probleem mee.

De Oylat grot ligt op iets meer dan een kilometer ten zuiden van Hilmiye. Dat punt is ook meteen het einde van de vallei die hier 400-500 meter diep is.

De Oylat grot is een horizontale fossiele grot van 665 meter diep. Bij de ingang vragen ze een klein bedragje entree.

In de grot schijnen een keur aan dieren te leven, zoals meerdere soorten grote duizendpoten, vlinders en vleermuizen. Ik heb alleen de vleermuizen gezien, gehoord én geroken. Wat stinken die beesten zeg! Het is handig dat je iets met lange mouwen meeneemt, wanneer je de grot bezoekt. Er heerst een constante temperatuur van 14 graden, maar als je ’s zomers uit 30+ graden komt, is dat best fris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s